Intr-unul din studiile realizate recent, cercetatorii britanici au descoperit o legatura bizara intre fumat si problemele ce afecteaza mai mult de jumatate din planeta, zi de zi. Mai exact, au ajuns la concluzia ca tigarile pot afecta zona lombara, iar fumatul devine un factor de risc pentru aparitia durerilor de spate.
Conform studiilor realizate, s-a observat ca fumatorii sunt mai predispusi sa sufere dureri de spate, fata de cei ce nu fumeaza si nu au fumat niciodata. Cercetatorii britanici au chestionat 13.000 de oameni pentru a analiza acest lucru si, intr-un final, analizand complexitatea datelor despre obiceiurile de viata, vicii, dar si despre comportamentul la locul de munca, au ajuns la concluzia ca tigarile ar putea genera durerile lombare de spate.
Mai mult decat atat, cercetatorii au ajuns la concluzia ca fumatul creste riscul aparitiei durerilor de spate cu 30%. S-a mai constatat si faptul ca fumatul ii face pe oameni, atat barbati cat si femei, vulnerabili la durerile in gat, durerile de umeri, coate, maini, solduri si genunchi.
Care este legatura intre tigari si durerile de spate?
„Tigarile afecteaza modul in care creierul transmite semnalele de durere. De asemenea, fumatul poate afecta tesuturile din zona lombara si din alte parti ale corpului incetinind circulatia si reducand cantitatea de nutrienti la nivelul articulatiilor si muschilor”, declara specialistii.
Astfel, va puteti minuna sau nu, insa daca fumati, sunteti cu 30% mai predispusi sa suferiti de insuportabilele dureri de spate.
Din fericire, aceste dureri pot disparea in doar cateva zile daca le acordati atentia cuvenita si le tratati la timp. Iar fumatul nu a fost asociat niciodata cu durerile cronice sau cu hernia de disc. Asadar, cercetatorii au ezitat sa emita concluzii si in aceasta directie.
Totusi, daca tesuturile vor fi afectate, pe o perioada lunga de timp s-ar putea ca fumatul sa fie un principal factor si in instalarea acestor boli.
Sfaturile specialistilor pentru a evita durerile de spate
Pentru a va bucura de un spate sanatos nu este nevoie decat sa urmariti cu atentie cateva indicatii ale specialistilor.
Executati zilnic exercitii de intindere si delimitati o perioada de 30 de minute pe zi pentru miscare, nu stati „cocosati” si evitati posturile corporale care necesita sa stati aplecat o perioada lunga de timp. De asemenea, cautati sa purtati incaltaminte cat mai confortabila, cu tocuri mici. Nu ignorati pozitia din timpul somnului. Dormiti pe spate pentru a reduce curbura coloanei. Renuntati la fumat si la alte vicii si alegeti o alimentatie sanatoasa.