Abilitatile bune de comunicare sunt esentiale pentru succesul vietii, al muncii si al relatiilor. Fara o comunicare eficienta, un mesaj se poate transforma intr-o eroare, in neintelegere, in frustrare sau chiar in dezastru, mai ales prin interpretarea gresita a acestuia.
Comunicarea este procesul prin care schimbam informatii intre indivizi sau grupuri de oameni. Este un proces in care incercam cat mai clar si mai precis posibil, sa ne transmitem gandurile, intentiile si obiectivele noastre.
Comunicarea are succes numai atunci cand atat expeditorul cat si receptorul inteleg aceeasi informatie.
In mediul informational si tehnologic de astazi, a devenit din ce in ce mai important sa existe abilitati bune de comunicare. Incapacitatea de a comunica afecteaza atat locul de munca, cat si viata sociala a individului.
Pasii pentru dobandirea unor bune abilitati de comunicare:
1. Stiti ce vreti sa spuneti si de ce. Trebuie sa intelegeti clar scopul si intentia mesajului pe care vreti sa-l transmiteti. Cunoasteti cu cine comunicati si de ce.
Luati in considerare orice bariere pe care le puteti intalni, cum ar fi diferentele culturale sau circumstantele situatiei (sex, varsta sau prejudecati economice). Intrebati-va ce rezultat doriti obtineti, dar si impresia pe care doriti sa o lasati.
2. Cum o sa-i spuneti? Suntem cu totii constienti de faptul ca nu este important intotdeauna ceea ce spuneti, ci cum spuneti. Incepeti prin contactul vizual. Inspirati increderea si priviti persoana in ochi atunci cand vorbiti cu ea.
In al doilea rand, fiti constienti de limbajul corpului, deoarece acesta poate spune atat de mult sau, cateodata, mai mult decat cuvintele voastre.
3. Ascultati. Comunicarea este o strada cu doua sensuri. Dupa ce ati comuniat ce trebuie sa spuneti, opriti-va, ascultati si cautati feedback si indicii de intelegere.
In timp ce persoana raspunde, evita impulsurile de a-i intrerupe sau de a asculta numai sfarsitul conversatiei, astfel incat sa puteti bloca mai multe idei sau ganduri care va vin in minte.
4. Ajungeti la intelegere, acord sau consens. Odata ce ati avut ocazia sa discutati despre mesajul dvs. si despre reactia acestuia, intrebati-va daca ati ajuns pe un teren comun, ati rezolvat o problema si ati clarificat pozitia dvs.?
Daca scopul a fost sa invatati sau sa instruiti, v-ati implinit scopul? A comunica bine este sa intelegeti si sa fiti inteles.
Asigurati-va ca mesajul dvs. a fost primit conform destinatiei dvs. si ca toate intrebarile sau preocuparile au fost atenuate. Puteti chiar sa fiti de acord sa nu fiti de acord.
5. Practicati-va abilitatile de ascultare. Fiti constienti de ceilalti vorbitori asteptand pana cand termina de vorbit, iar de abia apoi va puteti exprima opiniile. Procesati ceea ce s-a spus inainte de a raspunde.
Invatati sa intelegeti si sa apreciati opiniile opuse, incercati sa depuneti eforturi pentru a vedea lucrurile si din perspectiva altora. In schimb, veti castiga mai multa cooperare si intelegere.
Evitati sa incercati sa comunicati cand sunteti intr-o stare emotionala negativa. In aceasta situatie, pierdeti din obiectivitate si puteti spune ceva nepotrivit sau regretabil.