Scurta istorie a skateboarding-ului

Scurta istorie a skateboarding-ului

Publicat de

în

Skateboarding-ul este un sport iubit de către tinerii din întreaga lume, însă puțini sunt cei care îi cunosc cu adevărat istoria, beneficiile și cele mai ascunse secrete. Iată, așadar o incursiune, în trecutul acestuia, dar și câteva sfaturi tehnice care te vor ajuta să cunoști mai bine acest sport.

Potrivit wikipedia, skateboardingul a luat naștere în 1950 când, în California câțiva surferi au venit cu ideea de a încerca să practice surf pe stradă, deși nimeni nu știa cum să construiască o placă adecvată. Cu toate acestea, după ce mai mulți oameni și-au unit ideile și schițele, a luat naștere skateboardul. Deși invenția este proclamată de mai mulți oameni, nimeni nu poate dovedi foarte clar ca a fost inventatorul placii de skateboard.

Primii skateri au început cu bucăți de lemn, cu role atașate sub ele. Din nefericire, însă, aranjamentul nu era unul foarte sigur și mulți tineri s-au accidentat încercând să controleze o astfel de placă.

Cu toate acestea, skateboarding-ul era destul de popular și practicanții acestuia încercau să îl îmbunătățească în mod constant. Astfel, acele lemne s-au transformat în curând în scânduri, iar în cele din urmă companiile au început să producă plăci din straturi presate de lemn, similare cu plăcile din zilele noastre.

În 1963, skateboardingul devenise deja foarte cunoscut, iar companii de renume precum Jack’s, Hobie și Makaha au început să organizeze diferite competiții de skateboarding. Stilurile principale practicate la acea vreme erau: downhill, slalom sau freestyle. Torger Johnson, Woody Woodward și Danny Berer erau unii dintre cei mai cunoscuți skateri ai vremii, dar ceea ce făceau aceștia arată complet diferit față de trick-urile practicate în zilele noastre.

Un alt aspect cu o importanță majoră în evoluția sketboardingului este inventarea roților din urethan, în 1972, de către Frank Nasworthy, roți asemenatoare cu cele de azi. Compania lui Nasworthy, Cadillac Wheels, și invenția acestuia au captat interesul tinerilor în ceea ce privește practicarea acestui sport, pe atunci doar la nivel de hobby. Însă acest lucru avea să se schimbe odată cu organizarea de noi concursuri de skateboarding care au dus această activitate la un alt nivel.

Din nefericire, la sfârșitul anilor 70 skateboardingul a cunoscut o nouă prăbușire în popularitate, în mare parte din cauza accidentărilor suferite de cei prea puțini antrenați sau experimentați. Astfel, deși au început să se construiască tot mai multe skate park-uri, practicanții erau din ce în ce mai puțini. În cele din urmă, multe dintre parcurile de skateboarding au fost închise.

Începând cu anii 80 însă, iubitorii acestui sport au început să își facă propriile rampe și să se dea pe orice puteau. În acest fel, skateboarding-ul a început să câștige iarăși adepți și să devină, în timp, sportul pe care îl cunoaștem cu toții astăzi.

Iată, așadar, că skateboarding-ul este un sport cu o istorie frumoasă în spate, un sport interesant și mult iubit în special de tineri, un sport pe care merită să îl încerci cel puțin odată în viață.

Distribuie articol

Caută in site


Categorii articole