Cum sa iti modifici rutina de fitness daca ai peste 60 de ani

Cum sa iti modifici rutina de fitness daca ai peste 60 de ani

Publicat de

în

Cu toate ca nu vedem foarte des acest subiect in media, exista multe persoane peste varsta de 50 sau 60 de ani care fac sport, inclusive sport de performanta. Insa, daca nu faci sport la sala, nu ai un grup de prieteni de aceeasi varsta cu care sa faci sport, sau alte surse de informare, si vrei sa faci sport la peste 60 de ani, este posibil sa nu ai foarte multe informatii despre cum sa iti modifici rutina de fitness.

Varsta mai inaintata nu reprezinta, in mod obligatoriu, un impediment pentru a avea o viata activa. Cu toate acestea, organismul tau poate fi mai sensibil, sau poate chiar suferi de anumite afectiuni si, in consecinta, programul tau de exercitii ar trebui modificat astfel incat sa minimizezi riscul de accidentare si suprasolicitare.

Prin urmare, este recomandat sa ai in vedere urmatoarele potentiale modificari, pe care le poti adapta in functie de nevoile tale:

1. Alege cu grija exercitiile

Odata ce treci de 50 de ani, este recomandat sa te ingrijesti mai mult de musculatura ta si de articulatiile tale. Dezvoltarea musculaturii este extrem de importanta dupa o anumita varsta, mai ales deoarece, pe masura ce imbatranim, masa acesteia este redusa. O musculatura dezvoltata ajuta la mentinerea echilibrului si a mobilitatii, dar si la reducerea simptomelor asociate cu probleme precum diabetul, artrita, durerile de spate, si chiar cu depresia.

Prin urmare, este bine sa te tii deoparte de sesiuni lungi de alergat, care iti vor impacta negativ articulatiile, si sa incepi sa folosesti mai des orice tip de greutate fitness. Pentru a-ti proteja spatele, investeste intr-o centura daca alegi sa ridici greutati mai mari.

2. Redu din durata sau intensitatea unei sesiuni de fitness

Fie ca faci exercitiile mai lent, rezultand intr-o durata mai mare a antrenamentului, sau ca mentii intensitatea de pana acum insa scurtezi sesiunea de fitness, aceste aspecte trebuie avute in vedere, deoarece mult efort fizic iti poate dauna. Fibra musculara se reface mai greu dupa o anumita varsta, iar exerciile intense iti vor impacta mai ales genunchii și spatele.

3. Stabileste-ti obiective noi

Daca atunci cand erai mai tanar, obiectivele de fitness se refereau in special la slabit sau la dezvoltarea vizibila a masei musculare, la o varsta mai inaintata aceste obiective ar trebui reevaluate.

Pentru ca, pe masura ce imbatranim, anumite procese ale corpului incetinesc, este bine sa ne orientam catre mentinerea sanatatii fizice prin dieta si fitness. Spre exemplu, pe masura ce imbatranim, densitatea osoasa scade, ceea ce poate conduce la osteoporoza, adica la fragilitatea oaselor si predispozitia lor catre fracturi. O alta problema este osteoartrita, ce afecteaza mobilitatea articulatiilor.

Asa cum spuneam mai sus, si musculatura este afectata pe masura ce inaintam in varsta.

De aceea, obiectivele tale ar trebui sa se refere nu la slabit, ci la cresterea mobilitatii si densitatii oaselor, precum si la mentinerea masei musculare.

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole