Dacă abia acum înveți cu ce se mănâncă ciclismul, iată câteva sfaturi care îți vor face acomodarea mai ușoară.
1. Echipament
Dacă ai de gând să pleci în mod regulat pe diferite trasee, mai lungi sau mai scurte, nu o face fără a fi echipat în mod corespunzător.
Echipamentul ideal trebuie să includă pantaloni speciali pentru ciclism (eventual căptușiți în zona șezutului, pentru mai mult confort), tricou sau bluză care să absoarbă transpirația, pantofi speciali, cască și ochelari.
Acestea sunt elemente de bază, dar poți adăuga și altele în funcție de stilul de ciclism pe care în practici, cum ar fi genunchiere, cotiere, mănuși, etc.
2. Întreținere
Nu ai nevoie de un garaj plin de scule pentru a avea grijă de bicicletă. Este suficient să cureți în mod regulat lanțul de murdărie (pentru a-ți ușura sarcina poți folosi o perie specială pe care o găsești în magazinele de specialitate), să verifici și să reglezi în mod periodic presiunea din pneuri. De asemenea, dacă știi că vei merge pe un traseu noroios, nu ar strica să montezi apărători pentru roți și lanț.
Un alt pas important în întreținerea bicicletei este să o speli în mod regulat cu apă și săpun, să o usuci și să ungi cu ulei piesele care au nevoie de asta. De mare ajutor îți va fi și dacă înveți să repari un lanț rupt, să faci o pană sau să îndrepți o spiță.
3. Energie și hidratare
Pentru a te menține hidratat pe parcursul unei curse lungi, nu pleca la drum fără suficientă apă. Dacă este cald afară și transpiri abundent, ai grijă să bei apă la fiecare 15 minute. Pentru a completa nivelul de electroliți, ia cu tine și o băutură special creată pentru acest scop.
În ceea ce privește creșterea nivelului de energie, de ajutor îți vor fi batoanele energizante sau bogate în proteine, fructele uscate sau orice alt tip de gustare ușor de ronțăit și transportat când ești pe bicicletă.
4. Siguranță
Nu pleca niciodată fără cască și echipament corespunzător. Verifică întotdeauna integritatea bicicletei înainte de a începe cursa. Nu te hazarda în acțiuni care te-ar putea pune în pericol.
5. Pedalare
În funcție de stilul de ciclism pe care îl vei practica, este important să știi câteva tehnici de pedalare și de control al bicicletei. Învață cum să procedezi atunci când cobori o pantă, când iei un viraj pe un teren alunecos sau cum să eviți un accident. Pentru că te vei confrunta cu situații din cele mai diverse în timpul unei curse, aceste informații îți vor fi de mare ajutor.
În final, mesajul de luat acasă este acela că atunci când pleci pe un traseu (dar și înainte de asta) trebuie să ai grijă atât de tine cât și bicicletă. Dacă stilul tău de ciclism se rezumă la mersul cu bicicleta până la serviciu și înapoi, atunci trebuie să te pui la punct și cu regulile de circulație pe care trebuie să le respecți pentru a fi în siguranță.
Sursa foto: pixabay.com