osteodensitometrie

Osteodensitometria, o investigatie ce va poate schimba viata

Publicat de

în

Ce reprezinta osteodensitometria?

Prin osteodensitometrie ne referim la metoda clinica auxiliara prin intermediul careia se poate masura densitatea minerala osoasa. Aceasta tehnica de actualitate face posibila determinarea rezistentei sistemului osos si se utilizeaza adeseori pentru a depista osteoporoza si pentru a urmari evolutiei bolii si a eficientei tratamentului.

CE ESTE OSTEOPOROZA?

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin pierderea semnificativa a masei osoase, oasele devenind fragile, poroase si mai vulnerabile la fracturi. Pierderea moderata a masei osoase este un proces natural, caracteristic inaintarii in varsta, dar demineralizarea osoase severa reprezinta o patologie ce necesita atentie medicala.

osteodensitometrie

Regiunile cele mai afectate sunt extremitatile, soldurile si coloana vertebrala. Osteoporoza este o afectiune ce nu prezinta simptome si manifestari evidente, problema fiind observata abia in momentul in care apar fracturile, cand demineralizarea osoasa a ajuns in stadii avansate. Pentru a evita acest lucru si pentru mentinerea sanatatii oaselor, este esentiala realizarea de investigatii regulate de osteodensitometrie.

Aceasta analiza este una rapida si sigura

Investigatia de osteodensitometrie utilizeaza raze X, dar intotdeauna in conditii de siguranta.acest lucru Medicii stiu ce cantitate de raze X trebuie folosita astfel incat sanatatea organismului dvs. sa nu fie afectata. Tehnica este nedureroasa, non-invaziva si foarte rapida, fiind atraumatica pentru pacient.

Cand este recomandat sa va faceti o investigatie de osteodensitometrie?

Este indicat ca investigatiile de osteodensitometrie sa se realizeze periodic, cu o frecventa mai mare pentru persoanele ce fac parte categoriile de risc. Femeile trecute de varsta menopauzei sunt mai predispuse la a face osteoporoza decat barbatii, asa ca in cazul femeilor cu varste intre 45 si 60 de ani se recomanda realizarea unei analize de osteodensitometrie anual. In cazul femeilor de peste 60 de ani, frecventa ar trebui sa creasca la 2 ori pe an.

Veniti la Clinica RomGerMed pentru a tine osteoporoza la distanta!

Pentru oase sanatoase este esential in primul rand sa aveti o dieta echilibrata din care sa nu lipseasca alimentele cu calciu. De asemenea, buna absorbtie a acestui mineral este sustinuta de un aport de vitamina D3. Vitamina D3 se poate obtine prin expunere la soare sau prin alimentatie. Astfel, miscarea in aer liber reprezinta inca un mod eficient de a va mentine oasele sanatoase.

In cadrul Clinicii Medicale RomGerMed puteti realiza investigatii de osteodensitometrie pentru a depista timpuriu orice problema a compozitiei minerale a oaselor!

Mai multe informatii interesante despre sanatate, gasiti AICI!

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole