Tencuiala reprezinta invelisul protector al propriei tale locuinte, acesta poate fi folosit atat in exeteriorul cat si-n interiorul casei tale, diferenta facandu-o tehnica si finisarea in dependenta de locul in care aceasta este aplicata.
Tencuiala reprezinta invelisul protector al propriei tale locuinte, acesta poate fi folosit atat in exeteriorul cat si-n interiorul casei tale, diferenta facandu-o tehnica si finisarea in dependenta de locul in care aceasta este aplicata. Esentialitatea tencuielii este deosebit de importanta, pe langa factorul protector, detine si multe alte proprietati specifice, precum: aspecte termice, fonice si bineinteles estetice si stilistice. Secretul este acela de a nu ne lasa captivati doar de esteticul tencuielii ci de beneficiile, pe care acest invelis protector le detine, si de care bine dispunem in permanenta.
Materialele tencuielii sunt extrem de diferite, si trebuie alese in stransa concordanta cu mediul, unde am vrea sa-l aplicam, in cadrul locuintei noastre. Alegerea trebuie sa fie cat mai profesionalista, cat mai eficienta si cat mai durabila, precum si-n alegerea multor alte facilitati, si tencuiala, acest invelis protector, ne protejeaza locuinta pe tot parcursul vietii si nu necesita, odata aplicat, alte metode de ingrijire superioare sau costisitoare.
Foarte important de stiut! Cu cat tencuiala locuintei voastre este adaptata modelului de aplicare, cu atat mai mult veti beneficia de o calitate absoluta a produsului.
Pe langa rolul protector al tencuielii, acesta joaca un rol important si-n igiena propriei tale locuinte, avand functia unui scut, aparandu-ti locuinta de factorii externi, precum: prevenirea umiditatii sau a mucegaiul si multor altor factori care pot distruge intreaga munca depusa.
De aceea este foarte important atunci cand alegem tencuiala, sa stim in ce fel se imbina cu zidul sau tavanul locuintei tale, si bineinteles locul sau zona unde este aplicat (interior/exterior).
Poate detine proprietetile de acoperire sau mai bine spus de mascare a unor defecte in urma unor lucrari nereusite sau in privinta unor denivelări considerabile, suprapunandu-se straturi de tencuiala pana cand greseala a fost „eliminata”.
Esetialul invelisului protector, tencuiala
Ce este tencuiala de fapt? Este o bariera care se aplica in urma procesului de izolare a suprafetii, a unui tavan sau a unui zid, in dependenta de propriile nevoi. Izolatia detine unul dintre rolurile esentiale, deorece aceasta permite pastrarea caldurii dar in acelasi timp si pierdere acesteia, astfel aveti mare grija la ce materiale folositi si mai presus de atat, grosimea izolarii in punctele cheie ale propriei voastre locuinte (ex: acoperis, tavan, etc.). Luati ceea ce este mai calitativi pentru siguranta voastra.
Cate tipuri de tencuiala exista?
La fel ca si tipurile de caramizi si materiale, si tencuiala, invelisul protector, detine foarte multe modele si stiluri, care pot fi alternate si alese dupa propriile criterii, fie estetice, fie tehnice si totodata si dupa modul de finisare pe care-l dorim, fiindca toate suprafetele si tencuielile au o tehnica adaptata diferita si unica in felul sau.
- Se clasifica in tencuieli interioare, in care tehnica se realizeaza pe de-a lungul suprafetii de sus in jos și tencuieli exterioare, in care intregul material va detine nu neaparat o calitate cat si o aderenta si un punct de finisare mult mai ridicata ,superioara celei interioare deoarece propria noastra locuinta se lupta si cu egentii externi, conditiile meteorologice nefiind mereu de partea noastra dar gandindu-ne si superficial, ne putem „apara” locuinta si de anumite depozitari, pete, reziduri, etc. ;
- Clasificarea se realizeaza in stransa legatura si cu prelucrarea acesteia, tencuiala astfel impartindu-se in: tencuieli brute, gletuite, simple si slivisite;
- Tencuiala, invelisul de protectie, se clasifica si dupa executia finala, rezultand tencuieli: uscate, umede si aplicate pe o suprafata gata tencuita din fabricatie, avand o tehnica si un grad de dificultate accentuat;
- Tencuiala folosita pentru diferite scopuri esentiale ale locuintei, invelisul impartindu-se in: impermeabil, nelasand sa patrunda apa in compozitia sa prin intermediul introducerii unei substante speciale si cu ajutor unor tehnici de executie specifice; poate fi folosita pentru a apara locuinta de substantele nocive, chimice, purtand numele de: tencuiala antiacida, iar pentru studiouri, sali amenajate in acest scop se utilizeaza tencuieli acustile, pentru protectia impotriva zgomotelor excesive, avand rol de amortizator.
Sfaturi esentiale
Curatenia si conditiile in care va pastrati pardoseala, este fundamentala. asigurati-va ca totul este aranjat in asa fel incat sa nu reprezinte probleme majore si sa nu va alterați bunurile, precum si a prizelor sau a electrocasnicele esentiale, mobiliere, etc.
Am realizat o prezentare generala a tencuielii (invelisul protector) pentru a va face o imagine a ceea ce inseamna acesta in profunzime si ce conditii trebuie sa aveti in vedere. Urmati pas cu pas instructiunile si sfaturile oferite pentru a va desfasura intrega lucrare in mod armonios si fara intampinarea unor probleme majore. Alegeti-va meseriasul potrivit, care sa se muleze cerintelor si nevoilor voastre, intrucat sa favorizeze si la realizarea dorintelor cerute.