Întrucât ocupația este nereglementată, oricine are un simț estetic și o pasiune pentru tehnologie se poate aventura în afacere.
Mult mai mult decât să transforme modul în care comunicăm, internetul a schimbat piața muncii. Pentru a răspunde nevoilor apărute odată cu utilizarea masivă a rețelei virtuale, s-au născut o serie de profesii. Unul dintre ei este designerul web. Această persoană este responsabilă atât pentru partea estetică, cât și pentru utilizarea site-urilor web, blogurilor, comerțului electronic, aplicațiilor și chiar piese digitale, cum ar fi bannere și arte pentru rețelele sociale.
În ciuda relevanței sale, profesia încă nu este reglementată. Aceasta înseamnă că pregătirea specifică, fie că este tehnică sau superioară, nu este obligatorie pentru a lucra în zonă. Cei care sunt familiarizați cu internetul pot profita de oportunitatea de a explora domeniul și de a câștiga bani fără a fi absolvenți. De fapt, aceasta este o oportunitate de a urma o carieră de succes, deoarece designerii web sunt printre cele mai căutate profesii din România de companiile străine .
Profilul web designerului
Înainte de a vorbi despre cotidianul profesiei, este important să discutăm despre o confuzie foarte des întâlnită pe piață: diferențele dintre abilitățile necesare pentru a fi web designer și cele necesare pentru a fi designer grafic.
Este adevărat că ambele ocupații lucrează cu dezvoltarea vizuală a unei piese. Ceea ce se va diferenția unul de celălalt, însă, este că designerul grafic nu este implicat în programarea site-ului web. Se limitează la aspectul proiectului. Aceasta înseamnă că web designerul are un profil foarte caracteristic. Acest profesionist trebuie să aibă atât simț estetic și creativ, cât și să stăpânească tehnologii – un amestec de abilități în științe umaniste și domenii exacte.
Cum să lucrezi în zonă
Designerii web sunt profesioniști foarte căutați și apreciați pe piață. Asta pentru că orice companie sau antreprenor care are o pagină pe internet are nevoie de serviciile acestui specialist. La început, va fi necesar să vă angajați pentru a crea conținutul în sine. Apoi, va fi esențial pentru întreținerea site-ului, pentru că, din ce în ce mai mult, apar noi tehnologii care trebuie adăugate.
Acestea fiind spuse, sfatul esențial pentru a lucra ca designer web este să stăpânești pe cei mai buni constructori de site-uri web. Astăzi, există platforme gratuite de găzduire care vă permit să creați pagini destul de ușor. Unele dintre cele mai cunoscute exemple, totuși, sunt Wix, WordPress și Squarespace. Când vine vorba de cel mai bun instrument, nu există un răspuns corect. Gustul profesionistului este cel care guvernează.
Ceea ce este unanim între membrii clasei este însă nevoia de a fi la curent. Pe măsură ce internetul este în continuă expansiune, a fi în fruntea atât a aspectelor grafice, cât și a limbajelor de programare și a tendințelor din universul digital este cheia succesului ca designer web. Așa că fiți curios și faceți multe cercetări pe acest subiect. Urmarea unor cursuri, la rândul său, este un bonus interesant.
Cât câștigă un web designer?
Piața de web design este competitivă și este compusă în mare parte din persoane care desfășoară activități independente, care au adoptat biroul de acasă cu mult înainte ca pandemia covid-19 să impună obiceiul brazilienilor. Aceasta înseamnă că una dintre funcțiile profesionistului este să știe cât costă serviciul său. Dar de unde știi ce este un preț corect ?
Indiferent de profesie, este normal, la început de carieră, să nu știi cât să percepe clientul. În cazul web designerilor, profesioniștii pot urma anumite formule. Una dintre ele este de a face o proporție între timpul de finalizare a proiectului și orele petrecute pe lucrare. Celălalt sfat este să folosiți o valoare de bază, ca și cum ar fi un plafon salarial pentru ceea ce produceți în mod normal și să adăugați costuri pe măsură ce operațiunea devine complexă.
În general, un profesionist înregistrat are un salariu mediu de 2.540 R$ pe piața națională. Datele provin de la Glassdoor, un site american unde angajații evaluează anonim companiile și pot aplica în continuare pentru locuri de muncă. De remarcat, totuși, este posibil ca freelancerii să aibă mai mult noroc în acest sens, deoarece își pot ocupa mai multe locuri de muncă și își pot umfla bugetul. În acest caz, valorile pot ajunge la casa de 5 mii R$ pe lună.
Sfaturi pentru atragerea clienților
Odată luată decizia de a deveni web designer și explorate în mod corespunzător principalele platforme de creație – pe lângă faptul că am înțeles toate conceptele de bază pentru a dezvolta un site web fără a fi profesionist –, este momentul să cucerim primii clienți.
Există diferite moduri de a face acest lucru. Primul pas este crearea unui portofoliu digital, care va servi la publicarea și promovarea muncii tale. Aici, dacă tot nu ai conținut de expus, recomandarea este să-ți dezlănțui creativitatea în proiecte fictive. Ele vor servi drept exemplu pentru a câștiga potențialii consumatori. Faceți, măcar, un site web instituțional, un e-commerce și o artă pentru rețelele sociale. Cu cât arătați mai multă versatilitate, cu atât mai bine.
Apoi, în timp, este posibilă înlocuirea exemplelor fictive cu lucrări reale. De îndată ce puteți, merită să colectați și mărturiile clienților pentru a le afișa pe pagină. Acest tip de conținut transmite credibilitate și oferă încredere celor care accesează portofoliul pentru prima dată.
Cu „curriculum-ul virtual” gata, este timpul să îl facem publicitate. Creați profiluri pe rețelele sociale, cum ar fi Facebook și Instagram, și oferiți serviciul pe site-uri web pentru freelanceri, cum ar fi Workana și GetNinjas. Consumatorii timpurii pot veni și din cercul tău social. Așadar, împărtășiți munca de design web cu prietenii și familia. Vorba în gură continuă să fie una dintre cele mai eficiente forme de publicitate, deoarece recomandările personale joacă un rol în deciziile oamenilor.
Urmând acești pași, este foarte probabil că vei reuși să câștigi o clientelă bună și să câștigi bani. Toate acestea pot fi realizate cu ajutorul constructorilor de site-uri web gratuite. Și mai mult: fără a fi nevoie să ai o diplomă în web design.
AllmaDesign vă oferă servicii profesionale de web design la prețuri avantajoase, creare de site-uri prezentare pentru companii mici și mijlocii, creare magazine online și cataloage de produse, precum și alte servicii conexe: întreținere și administrare site-uri web, optimizare SEO și promovare online, design grafic și identitate companie, găzduire web și înregistrare nume de domenii.