In primul rand, doresc sa iti explic componentele si functia cutiei de viteze si sa intram in ceea ce este important atunci cand alegem un nou raport de transmisie care difera de cel original. Nu este in niciun caz adevarat ca o cutie de viteze mai lunga inseamna automat ca scuterul merge mai repede sau ca obtine un cuplu peste limita maxima.
Angrenajele sunt amplasate intr-o cutie de viteze inchisa, umpluta cu ulei pentru a lubrifia angrenajele si rulmentii; aceasta se afla in partea din spate a carcasei motorului si este ascunsa de capacul cutiei de viteze.
Pentru orice lucrare asupra angrenajelor, goleste mai intai uleiul de transmisie (surubul de scurgere a uleiului din spatele rotii, pe partea inferioara a carterului), scoateti unitatea de cuplu completa si scoateti capacul cutiei de viteze.
Sarcina unei transmisii sau a unei cutii de viteze este de a reduce viteza de transmisie a scripetelui din spate catre roata din spate. In primul rand, CVT se ocupa de convertirea raportului de transmisie. Atunci cand variatorul a atins raportul maxim (cureaua trapezoidala s-a deplasat complet), transmisia de cuplu se roteste de aproximativ cinci ori mai des decat arborele cotit (adica 50.000 rpm pentru o turatie a motorului de 10.000 rpm).
Presupunand ca roata are o conexiune directa cu arborele de transmisie a cuplului, roata s-ar roti acum de cinci ori la fiecare aprindere (si, prin urmare, la fiecare rotatie a arborelui cotit). Acest lucru ne-ar da un raport de transmisie extrem de lung, pe care probabil niciun motor nu l-ar putea gestiona.
Tineti minte acest lucru pentru a intelege functia de baza a unei cutii de viteze. Cutia de viteze este formata dintr-o transmisie PRIMARA (angrenajul 1+2 marcat in albastru) si SECUNDARA (angrenajul 3+4 marcat in verde). Nu conteaza cu adevarat daca se schimba transmisia primara sau secundara pentru a modifica raportul final de transmisie. La motoarele de curse high-endeste destul de frecventa schimbarea ambelor rapoarte.
Care este raportul de transmisie?
Atat transmisia primara, cat si cea secundara sunt formate dintr-o pereche de angrenaje, unul mai mic si unul mai mare. Daca impartiti numarul de dinti de pe angrenajul mare la numarul de dinti de pe angrenajul mic, vei obtine raportul de transmisie. De exemplu: Transmisia secundara MBK Booster 12/44 va va da la un raport de transmisie de 1:3,66 (angrenajul mare impartit la cel mic).
De ce ai dori un raport de transmisie mai mare?
In primul rand, motorul nu mai trebuie sa se tureze la fel de mult ca inainte, crescand astfel durabilitatea. Daca motorul genereaza un cuplu suficient la un anumit regim de rotatie, un angrenaj mai inalt va duce, de asemenea, la o viteza maxima mai mare. Cu toate acestea, motorul trebuie sa aiba suficienta putere pentru a trage o transmisie mai lunga. Extinderea unei transmisii pe un motor standard este destul de inutila. In cel mai rau caz, daca transmisia este mult prea inalta, motorul poate chiar sa functioneze mai incet decat inainte. Gandeste-te de exemplu la o bicicleta: Intr-o treapta de viteza mai mare, ar trebui sa muncesti mai mult pentru a avansa; urcarea unui munte abrupt in treapta a zecea este mult mai dificila si mai lenta decat in treapta a cincea.
Cat de mult ar trebui sa schimbi raportul de transmisie?
Un cilindru de 70cc sport / midrace de 70cc cu un carburator de 17,5 are suficienta putere pentru a trage o cutie de viteze cu 12-20% mai inalta. daca ai un cilindru de curse, poti merge chiar si putin mai sus. Te rog sa retii ca o transmisie mai lunga va avea un impact asupra acceleratiei in afara liniei, deoarece vehiculul va trebui acum sa faca fata unui raport de transmisie mai mare inca de la inceput. Pentru a calcula cresterea in procente a raportului de transmisie, ai nevoie de rapoartele atat ale cutiei de viteze standard, cat si ale celei de tuning.
De exemplu: transmisia secundara stock a Aprilia SR50 Netscaper are 14/43 dinti, ceea ce echivaleaza cu un raport de 1:3,07. Top Performances ofera o transmisie secundara pentru acest motor cu 16/41 dinti, ceea ce ii confera un raport de 1:2.56.
Daca acum impartiti raportul cutiei de viteze de tuning la cel al cutiei de viteze originale, scadeti 1 si inmultititi intregul cu -100, veti obtine procentul de extindere a vitezei. Sa facem calculele: ((2,56 : 3,07)-1) x (-100) = 16,62 %.
Aceasta inseamna ca, cu cat raportul de transmisie este mai mic, cu atat mai inalta, sau mai lunga, este transmisia!!!
De exemplu: 1:4.2 – transmisie scurta, 1:3.15 – transmisie medie, 1:2.73 – transmisie inalta, 1:2.11 transmisie extra inalta.
Dinti drepti sau elicoidali?
Majoritatea angrenajelor de tuning au dinti drepti. Avantajul dintilor drepti este ca, datorita unei sarcini laterale mai mici asupra rulmentilor, transmisia de putere este imbunatatita si, datorita unei suprafete de frecare mai mici, se genereaza mai putina caldura. Dezavantajul este ca sunt mai zgomotoase decat angrenajele cu dinti elicoidali.
Daca esti in cautarea de piese scuter , iti recomandam magazinul online Unimotors.ro
Speram ca acest articol ti-a fost de folos. Asteptam comentariile tale mai jos in sectiunea de comentarii.