Un motoscuter este in principiu un mic vehicul de alergare destul de putin pretentios, dar chiar si cel mai simplu scuter nu se poate lipsi de o anumita intretinere. Cu cat il ingrijesti cu mai multa atentie, cu atat va merge mai bine.
01 – Verifica presiunea din anvelope
Verifica presiunea din anvelope (consulta manualul de utilizare). Presiunea corecta este, de obicei, de 1,5-1,8 bar in fata si de 2,0-2,2 bar in spate.
02 – Verifica adancimea benzii de rulare
Verifica adancimea benzii de rulare a anvelopei. Minimul legal este de 1,6 mm, dar, pentru siguranta pe drumuri umede, ar trebui sa inlocuiesti cu adevarat anvelopele atunci cand ajung la 2 mm.
03 – Verifica starea placutelor de frana
Verifica starea placutelor de frana. La o frana cu disc, verifica canelura indicatoare de uzura de pe suprafata placutei orientata spre discul de frana. Daca canelura nu mai este vizibila, trebuie sa inlocuiesti placuta. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care orice parte a placutei este sub grosimea minima de 1,5 mm.
Franele cu tambur au adesea un indicator pe maneta de frana. De asemenea, iti poti da seama de starea franelor dupa reglajul tijei de frana sau al regulatorului de cablu sau poate fi nevoie sa te uiti in interiorul tamburului insusi.
04 – Verifica discurile de frana
Verifica discurile de frana. Sunt foarte uzate (adancitura clara la margine) sau exista urme adanci de zgarieturi? Scoringul afecteaza eficienta franelor tale, discurile de frana care sunt uzate dincolo de limita de serviciu vor functiona la cald si trebuie sa fie intotdeauna inlocuite.
05 – Verifica bateria
Verifica bateria. Are nevoie sa fie completata cu apa demineralizata? (Acest lucru nu se aplica bateriilor sigilate, fara intretinere). Bateria se afla sub scaun, sau intr-un compartiment al carcasei fata, sau in zona de trecere a scuterului tau (Verifica manualul de utilizare).
06 – Completeaza regulat uleiul in doi timpi
Verifica nivelul uleiului si, daca scuterul tau este racit cu apa, nivelul lichidului de racire. Ai observat scurgeri provenind de la motor? Daca da, cel mai bine este sa soliciti verificarea unui atelier auto – motoarele scuterelor au o capacitate mica de ulei, astfel incat orice pierdere de ulei poate duce cu usurinta la deteriorarea motorului! Este vreunul dintre furtunurile de frana crapat, fragil sau deteriorat? Daca da, ar trebui sa neaparat neaparat la un atelier profesionist. Cablurile de comanda sunt inca in stare buna? Sau exista rupturi in cablurile individuale? (Daca da, inlocuiesti cablul). Cablurile sau manetele trebuie reglate? Exista vreun semn de rugina pe piesele metalice? Cu cat va ocupati mai repede de rugina cu smirghel si vopsea, cu atat mai bine! Vibratiile au facut ca vreunul dintre suporturile de montare sa prezinte semne de crapare? Sunt toate suruburile bine stranse? Daca vreun surub este ruginit, cel mai bine este sa il inlocuiti. Toate luminile functioneaza corect, inclusiv cea de frana, sau trebuie sa inlocuiesti vreunul dintre becuri?
In special daca ai un scuter in doi timpi, ar trebui sa verifici nivelul uleiului din rezervorul de ulei in doi timpi de fiecare data cand opresti pentru benzina. S-ar putea sa fie prea tarziu cand se aprinde indicatorul de nivel de ulei, iar mersul pe scuter fara ulei va deteriora foarte repede motorul! Pentru a preveni acest lucru, la unele modele de scutere, aprinderea este oprita automat atunci cand se aprinde lumina de avertizare. Foloseste numai ulei de motor in doi timpi special formulat pentru scutere/motociclete.
07 – Verifica filtrul de aer
Verificarea filtrului de aer este o operatiune usoara, care trebuie efectuata aproximativ la fiecare 4.000 km (2.500 mile). Un filtru de aer infundat nu numai ca reduce performantele pe sosea, dar poate, de asemenea, permite murdariei sa patrunda in sistemul de alimentare cu combustibil al scuterului, facand ca motorul sa functioneze neregulat sau provocand probleme de pornire. Daca se intampla acest lucru, curatarea carburatorului sau a sistemului de injectie a combustibilului este o lucrare care necesita mult timp. Filtrul de aer este amplasat fie in spatele unei carcase laterale, fie intr-o cutie de langa variatorul scuterului. Daca este fabricat din spuma si nu este deteriorat, poate fi spalat in apa cu putin detergent de vase, apoi usor lubrifiat si asezat inapoi in cutie. Filtrele de hartie vor trebui sa fie inlocuite.
08 – Scurge uleiul de motor
De asemenea, trebuie sa schimbi uleiul si filtrul de ulei al scuterelor in patru timpi la aproximativ fiecare 4.000 km (2.500 mile). Incalzeste mai intai motorul pentru ca uleiul sa se scurga mai usor. Aseaza scuterul pe un teren plan, aseaza o folie de plastic sau un carton sub el si o tava de scurgere suficient de mare sub motor, apoi deschide busonul de scurgere astfel incat uleiul fierbinte sa poata curge in tava. Cand uleiul s-a scurs complet, curata busonul de scurgere si suprafata de etansare de pe motor si reintrodu busonul de scurgere complet cu garnitura noua. Strange busonul de golire cu grija.
09 – Indeparteaza filtrul de ulei
Acum impinge tava de scurgere sub carcasa filtrului de ulei si scoate filtrul – noteaza cu exactitate locatia corecta a componentelor individuale. Se va scurge putin ulei ramas. Daca scuterul are un filtru cu sita, curatati-l cu detergent pentru frane. Filtrele de unica folosinta trebuie aruncate.
10 – Instaleaza noua garnitura
Reintrodu dopul filtrului de ulei cu o garnitura noua in ordine inversa (garnitura este inclusa cu filtrul cu cartus), avand grija sa nu deteriorezi filetul.
Deoarece cablul de acceleratie tinde sa se intinda in timp, odata cu utilizarea, va trebui sa-l reglezi din nou din cand in cand. Ai insa grija sa nu strangi prea tare scripetele cablului – acest lucru ar face ca scuterul sa arda prea mult ulei in doi timpi, ceea ce ar provoca o acumulare rapida de carbon (cocsificare) in orificiul de evacuare si in sistemul de evacuare.
Important: Reglarea jocului supapelor si orice alta operatiune care implica deschiderea motorului este mai bine sa fie lasata in seama unui atelier specializat.
Sper sa iti fi fost de ajutor aceste informatii, iar daca cauti un magazin online de piese scuter, iti recomandam sa vizitezi unimotors.ro , un magazin online cu vechime si renume pe piata noastra ce iti ofera piese si accesorii – motociclete / scutere / ATV
Fotografie de la Denniz Futalan: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vehicul-vintage-trotuar-pavaj-13119038/