Schimbare Majoră În Educație: Sindicatele Pun Pe Pauza Greva - Vezi Ce Revendicări Au Obținut!

Schimbare Majoră În Educație: Sindicatele Pun Pe Pauza Greva – Vezi Ce Revendicări Au Obținut!

Publicat de

în

Sindicatele din Educație anunță suspendarea grevei generale, condiționat de creșterea salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie și de acordarea imediată a unei creșteri salariale de jumătate din cuantumul ce va fi prevăzut în noua lege a salarizării.

Sindicaliștii din Învățământ au decis suspendării grevei generale, în urma consultărilor cu profesorii. Într-un mesaj postat pe Facebook, aceștia anunță: ”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale”.

Sindicaliștii condiționează suspendarea grevei de adoptarea de către guvern prin OUG a următoarelor prevederi:

  • principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
  • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

Cele două sindicate precizează că ”în situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”.

La scurt timp, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va adopta creșterile cerute de profesori. ”În acest moment, vom adopta OUG, sunt două. Una vizează asigurarea creșterilor salariale de la bugetul de stat și alta alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională”, a declarat pri-ministrul înainte ședinței de guvern.

Potrivit proiectului de ordonanță publicat duminică, personalul didactic și didactic auxiliar ar urma să primească o majorare de 25% a salariilor, iar, de anul viitor, salariul debutantului va fi egal cu salariul mediu brut. Ordonanța prevede că procentul de creștere salarială de la 1 ianuarie va fi de 50% din diferența între salariul actual și cel care va fi în noua grilă a noii legi a salarizării unitare, nu 40%, cum prevedea ordonanța anterioară. Edupedu.ro explică faptul că această majorare de 25% înseamnă 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare. 

De asemenea, vor fi acordate prime de de 1.500 de lei, în octombrie, personalului didactic și auxiliar, respectiv 500 de lei personalului nedidactic. Banii vor fi acordați pe un card și vor putea fi utilizați pentru cursuri de pregătire profesională, cărți și echipamente IT sau “acoperirea unor nevoi personale”.

Sursa: BIZIDAY

Distribuie articol

Caută in site


Categorii articole