Copiii si mersul pe trotineta - Cateva sfaturi utile

Copiii si mersul pe trotineta – Cateva sfaturi utile

Publicat de

în

,

Trotinetele pentru copii au devenit foarte populare in ultimii ani si, desi unele voci le blameaza, acestea reprezinta un mijloc distractiv pentru ca cei mici sa faca miscare alaturi de familie sau prieteni.

Insa pentru ca cel mic sa se bucure de o plimbare cu adevarat sigura si confortabila, este important sa ii cumperi trotineta potrivita nevoilor lui si sa il inveti notiunile elementare de coordonare si echilibru. De asemenea, este important sa ii insufli inca de mic dorinta de a purta echipament de protectie.

1. Tipuri de trotinete

Atunci cand iesi la cumparaturi, ai grija ca trotineta sa fie una potrivita pentru varsta copilului tau, dar si pentru abilitatile lui de coordornare.

De exemplu, daca cel mic are putin peste doi ani, mai indicata ar fi o trotineta cu trei roti (fie doua in fata si una in spate, fie invers).

Daca, insa copilul are peste cinci ani si are deja experienta in mersul cu trotineta, bicicleta, skateboardul, etc, atunci te poti orienta catre o trotineta cu doua roti.

In aceeasi ordine de idei, daca cel mic are peste 7-8 ani si a dovedit deja ca se poate descurca cu o viteza mai mare si ca poate face fata cu brio situatiilor neprevazute, atunci te poti orienta si catre o trotineta electrica. Daca stati aproape de scoala, acesta o poate folosi si ca mijloc de transport.

2. Notiuni de coordonare

Pentru a invata nu doar sa mearga, ci si sa vireze cu o trotineta, un copil trebuie sa isi poata coordona foarte bine miscarile.

Vei vedea ca si pentru un adult e dificil in prima faza sa faca un viraj cu trotineta, tocmai de aceea un copil trebuie sa exerseze bine inainte de a fi lasat sa parcurga singur distante mai lungi (in parc, desigur).

Avantajul trotinetelor este acela ca cel care le conduce poate pune usor piciorul jos atunci cand pierde controlul directiei, iar asta le face extrem de sigure pentru copii.

3. Notiuni de echilibru

In privinta echilibrului, lucrurile sunt un pic mai simple, caci copiii se descurca mai bine in aceste situatii decat in cele de mai sus, in care e nevoie si de o coordonare precisa. In plus, odata cu varsta gradinitei, copiii incep sa aiba un simt al echilibrului mai dezvoltat, fapt care se traduce intr-o mai buna stapanire a trotinetei.

4. Notiuni de siguranta

La fel ca in cazul oricarui sport, si mersul pe trotinete copii implica anumite riscuri, asa cei mici trebuie invatati inca de la cele mai fragede varste ca purtarea echipamentului de protectie nu este o optiune.

Acesta trebuie purtat indiferent ca mergem la o plimbare prin parc sau in curse mai lungi, alaturi de parinti sau prieteni. In acest fel, atunci cand vor fi mari nu vor mai fi tentati sa faca pe teribilistii si sa renunte la casca, influentati de anturaj.

Vor sti ca nu e de glumit cu propria siguranta si vor aplica regulile deprinse in copilarie.

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole