Psoriazisul – Ce este, ce ar trebui sa stim despre acesta si cum se poate trata? Untitled

Psoriazisul – Ce este, ce ar trebui sa stim despre acesta si cum se poate trata?

Publicat de

în

Din pricina unor factori de mediu nepotriviti sau datorita unora de natura genetica, la nivelul pielii pot aparea in timp diverse afectiuni, care nu doar ca ne pot crea disconfort insa ne pot chiar pune viata intr-un real pericol.

Dupa cum probabil bine stim, pielea este cel mai extins organ al corupului omenesc si principala bariera de protectie a organsimului impotriva radicalilor liberi. Acest lucru insa inseamna totodata ca este si cea mai expusa la diversi factori de risc, care pot genera diverse afectiuni.

Psoriazisul este una dintre afectiunile de care cu siguranta am auzit intr-un fel sau altul fiecare dintre noi, insa atunci cand nu ne confruntam in mod direct cu ea sau cu alte afectiuni, rareori acordam atentie acestora.

Psoriazisul este o afectiune cronica autoimuna, de cele mai multe ori avand ca si substrat factori ereditari. Se crede ca aproximativ 3% din populatia globului se confrunta la ora actuala cu aceasta afectiune, aceasta avand o frecventa mult mai ridicata in intervalul 11 – 45 de ani. Desi se crede ca psoriazisul nu este decat o simpla afectiune a pielii, in realitate lucrurile nu stau chiar asa.

Un lucru pe care ar trebui sa il intelegem despre psoriazis este faptul ca aceasta afectiun nu este deloc contagioasa, chiar daca, din nefericire, de cele mai multe ori persoanele cu aceasta afectiune sunt marginalizate din pricina faptului ca pielea lor arata altfel.

In cautarea unui tratament pentru psoriazis, specialistii au ajuns la concluzia ca in cazurile usoare, o hidratare intensa a pielii cu creme special concepute este suficienta, in timp ce in cazurile severe adesea este nevoie de tratamente mult mai complexe, pe care pacientul trebuie sa le urmeze cu strictete toata viata.

Iata insa cateva lucruri pe care este important sa le retinem despre aceasta afectiune.

Psoriazisul este o afectiune care „nu se ia”.

Un detaliu foarte important de retinut despre aceasta afectiune este faptul ca nu este absolut deloc contagioasa, chiar daca din pacate de foarte multe ori persoanele afectate de aceasta boala sunt marginalizate din pricina modului in care arata pielea lor.

Psoriazisul este o boala autoimuna, astfel ca aceasta are o legatura directa cu sistemul imunitar al persoanei afectate, ci nu cu bacterii sau virusi.

Psoriazisul poate avea multiple cauze.

Ar fi gresit sa spunem ca psoriazisul are o singura cauza cand in realitate acesta are numerosi factori de risc. Fumatul, alcoolul, leziunile de la nivelul pielii, expunerea prelungita la soare, reprezinta doar cativa factori de risc care pot genera aceasta afectiune.

In plus, trebuie sa mentionam totodata si factorul ereditar care pare sa reprezinte principalul factor declansator.

Tratamentul psoriazisului este in general unul de lunga durata.

Psoriazisul este una dintre acele afectiuni care necesita tratament de lunga durata, mai ales in situatia unor cazuri mai severe. Din fericire insa, majoritatea cazurilor de psoriazis sunt forme usoare, astfel ca, de foarte multe ori simptomele dispar de la sine, fara tratament sau doar cu ajutorul unei hidratari corespunzatoare a pielii.

In cazurile mai complicate insa este necesar sa se urmeze un tratament cu crème specifice pentru o perioada mai indelungata de timp.

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole