Aceste camioane utilitare nu sunt doar pentru transport marfuri pe sosele, au multiple utilizari in multe alte domenii si diferite conditii de lucru.
Aceste vehicule pot fi o unealta importantă a oricărui șantier in care transporta diferite tipuri de materiale sau un camion forestier care poate ajunge in locuri greu circulate.
Diferentele dintre aceste camioane exista, chiar daca nu se vad din exterior, in special in conceptia sistemului de transmisie aflat in dotarea lor.
Cutia de viteze este un mecanism complex care are rolul de a transmite puterea motorului catre roțile vehiculului. Ea face parte din sistemul de transmisie al oricarui vehicul. Fara acest sistem, vehiculele nu pot functiona.
Cutiile acestor vehicule sunt proiectate in asa fel incat sa ofere maximum de performanta in domeniul in care lucreaza. Pentru ca fiecare domeniu de lucru are nevoie de alte calitati, cutiile acestor vehicule incearca sa ofere exact varietatea necesara.
De exemplu unele camioane sunt special proiectate pentru a lucra in medii grele de lucru, altele sunt concepute pentru drumuri lungi si consum redus de combustibil.
Intretinerea cutiilor de viteze
Cutia de viteze este adesea neglijată de proprietarii de camioane. Adesea ei continuă să conducă autovehiculul chiar dacă știu că ceva nu este în regulă cu el in zona cutiei de viteze sau n-o întrețin corespunzător.
Acest lucru ajunge să provoace mai multe daune pe termen lung. Aceste daune pot fi foarte costisitoare cand se ajunge la reparatii și pe langa asta, ar putea pune in pericol viata soferului dar și a altor participanti la trafic.
Este important ca toți șoferii să înțeleagă cum funcționează transmisia vehiculului și cum o pot întreține cel mai bine, astfel încât să nu aibă probleme în viitor.
Pentru a pastra functionarea corecta a oricarui vehicul, este nevoie de reparatii periodice ale acestuia, inca inainte ca acesta sa ajunga la o defectiune serioasa.
Acest lucru inseamna sa fie schimbate uleiurile si filtrele de fiecare data cand se ajunge la limita de utilizare si facute toate reparatiile minore care pot afecta alte piese.
Chiar si asa pot aparea simptome de defectiune care ne avertizeaza ca trebuie sa luam masuri inainte ca piesa respectiva sa ajunga la defectiuni serioase.
Simptomele de defecțiune ale cutiei de viteze
Defecțiunea cutiei poate fi detectată prin observarea următoarelor simptome:
- schimbarea vitezelor cu dificultate
- se simte un miros intepator de ars langa mecanism
- sunete ciudate in timpul functionarii
- culoare inchisa a uleiului de transmisie
- pete de ulei sub vehicul
Cele mai frecvente motive pentru care se strica o cutie de viteze sunt legate de uleiul de transmisie. Acesta are rolul de protectie a pinioanelor in timpul functionarii, de aceea orice schimbare a proprietatii acestuia sau lipsa ei poate sa duca la o uzura mult mai mare a pieselor.
Primul pas pe care trebuie sa-l facem in momentul in care observam simptome de defectiune este sa verificam uleiul de transmisie. Daca acesta nu mai ofera protectia necesara dintr-un motiv sau altul, trebuie vazut de ce se intampla acest lucru.
De exemplu, poate sa vina de la o defectiune la pompa de ulei, scapa cutia uleiul sau pur si simplu in timp si-a pierdut proprietatile si trebuie schimbat. Daca piesele au ajuns sa aiba deja uzura, trebuie schimbate cu piese de buna calitate.
De ce ai nevoie pentru o reparatie cu piese de calitate?
Când vine vorba de reparația cutiei de viteze este bine sa punem in balanta utilizarea pieselor de calitate versus piese la mana a doua. Stiu ca multi reutilizeaza piese de schimb din alte cutii dar sunt cazuri in care acestea nu merita riscul.
Aici vorbim de exemplu de piesele cu sincronizare pe ele care sunt mult mai sensibile si se pot strica foarte usor. Este de preferat utilizarea de piese de schimb originale sau piese after market de calitate. Astfel ne asiguram ca piesele din cutie tin mult timp dupa reparatie.
Repararea unei cutii de viteze este costisitoare si consumatoare de timp. Trebuie sa alegem cu grija service-ul la care se face reparatia pentru ca acesta sa fie de specialitate. Nu oricine are dotarile si cunostintele necesare pentru astfel de reparatii.
Firmele au cele mai mari pierderi atunci cand vehiculele lor stau la reparat si nu produc. De aceea este necesara o solutie rapida si eficienta.
O firma specializata pe reparatii cutii viteze va avea toate dotarile necesare si logistica pentru piese de schimb pentru a putea face reparatia intr-un timp cat mai scurt. Ofera garantie atat pe piese cat si pe manopera, astfel putem fi siguri ca odata reparata cutia de viteze cu profesionisti, aceasta va functiona mult timp de la reparatie.