Advertorial versus articole publicitare

Advertorial versus articole publicitare

Publicat de

în

Publicitatea in ziua de astazi aduce campaniile tale de promovare in centrul continutului editorial. In SUA de exemplu, 90% dintre scriitorii online folosesc aceasta forma de publicitate – advertorialul, iar tendinta este aceeasi si in Franta si nu numai. Exista doua formate principale, dar sunt adesea confundate. Te voi ajuta in acest articol sa faci diferenta fundamentala dintre ADVERTORIAL si articole PUBLICITARE, precum si punctele forte ale acestora.

Advertorialul: este urmasul publicitatii native, publicitatea cu care toti eram obisnuiti inca de cand eram mici.

Nu marketerii online au inventat reclama. Mult timp a fost gasita in paginile revistelor, sub forma unui articol care aducea laude unei marci sau a unui produs, intr-un format apropiat de articolele standard ale revistei. In acest fel, reclama a fost stramosul publicitatii native!

Publicitatea s-a transformat in arena media digitala si a ramas o parte vitala a mixului de marketing de continut. Aceasta forma de continut platit este, in general, utilizata pentru a atrage potentialii clienti prin utilizarea influentei vocale si a audientei unui editor respectat, in timp ce se vorbeste direct despre marca sau serviciul promovat. Aceasta stabileste o platforma pentru ca un brand sa poata spune o poveste traditionala directa catre demografiile vizate despre marca sau produsul lor.

Avantajul este acela ca compania este capabila sa creeze un mesaj foarte specific in cadrul continutului. Cred ca acesta este motivul pentru care multe companii se bazeaza pe publicitate mai intai: vor sa le spuna consumatorilor direct de ce sunt minunati. Pe de alta parte, cititorii pot deveni defensivi in legatura cu astfel de piese publicitare directe si pot provoca instinctiv acele atribute de marca pe care compania  a dorit sa le evidentieze.

O abordare mai usoara a publicitatii este sa ai o piesa scrisa care sa mentioneze pe scurt marca in contextul a ceea ce consumatorul tinta considera interesant sau util. Ganditi-te la profilarea unei destinatii de vacanta mentionand in acelasi timp ca o anumita companie aeriana zboara acum catre acea destinatie. Compania aeriana beneficiaza de faptul ca este scrisa, dar cititorilor li s-au oferit o gama intreaga de idei inspiratoare despre motivul pentru care ar trebui sa mearga acolo si despre cum ar trebui sa ajunga acolo.

Nu este de mirare ca acest format a supravietuit revolutiei internetului. Ca si in presa scrisa, autorul publicatiilor online nu este altul decat marca in sine. Prin urmare, este o reclama partial standard, deoarece linia editoriala a mediului este rar respectata, iar continutul nu mai apare atat de nativ. Limbajul este de obicei destul de formatat, asa cum se intampla adesea cu reclamele.

Articole publicitare/sponsorizate : lasati-l pe blogger

Principala diferenta cu advertorialele este cu autorul lor. Spre deosebire de advertoriale, nu marca scrie articolul, ci scriitorul blogului sau site-ului pe care este publicat.

Articolul sponsorizat este scris direct de bloggerii insisi. Acestea sunt platite astfel pentru pregatirea si vizibilitatea oferita pe site-ul sau

Continutul astfel creat castiga in autenticitate si are potentialul de a rezona mai bine cu publicul site-ului. Prin urmare, depinde de agentul de publicitate sa joace jocul si sa aiba incredere in know-how-ul bloggerului. Acest lucru nu inseamna ca nu ar trebui sa ofere un brief precis si sa poata oferi feedback, daca este necesar, inainte de a posta.

Ce sa alegi?

Advertorialul este un format adecvat pentru marcile care doresc sa aiba control total asupra comunicarii lor, in sectoare . Poate fi, de asemenea, adaptat companiilor care opereaza pe o nisa – de exemplu: porti automate – este dificil pentru ei sa obtina orice acoperire media sau sa lase bloggerii sa scrie despre acest subiect, in masura in care nu vor fi neaparat calificati pentru a acoperi specificul a produsului.

In toate celelalte cazuri, articolul sponsorizat/publicitare pare a fi o alegere mai inteligenta. Intr-adevar, se potriveste mai bine cu linia editoriala a site-ului, iar aprobarea autorului este mai linistitoare pentru publicul site-ului. Cu toate acestea, este mai scump decat un ADVERTORIAL, deoarece, pe langa vizibilitatea pe site, esti fortat sa folosesti si serviciile scriitorului site-ului. Bloggerul devine un adevarat actor in campanie. Deasemenea este mai probabil sa impartaseasca articolul pe propriile retele sociale, oferind, prin urmare, o vizibilitate si mai mare insa exista dezavantajul cunoasterii marcii sau serviciului tau si inducerea in eroare a cititorilor poate ajunge sa fie o greseala fatala a companiei tale.

Intrucat ne place tuturor fumul si oglinzile (sa fim sinceri, aceasta este industria media la urma urmei), am sa iti spun ca depinde in totalitate de tine care din aceste metode se potriveste mai bine nevoilor tale.

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole