Cum să procedezi corect la turnarea betonului woman 1455991 960 720

Cum să procedezi corect la turnarea betonului

Publicat de

în

,

În trecut, am scris un articol cu cele mai întâlnite greșeli, pe care le fac muncitorii, la turnarea betonului. Astăzi aș vrea să vă ajut cu un tutorial despre turnarea corectă a betonului. Nu este ușor să pui betonul în operă și este destul de greu să apreciezi ce înseamnă acest lucru până nu torni beton chiar tu. Pentru o persoană care nu a făcut asta niciodată, efortul fizic și intelectual poate părea copleșitor. Faptul că citești acest articol nu te face expert în turnarea betonului, ba chiar pe departe, însă cu siguranță te face un pic mai conștient și te ajută să nu te pui în situații dificile.

Sunt o grămadă de lucruri pe care NU le spun aici, de dragul de a nu scrie un manual de 200 de pagini. Acest articol vă va ajuta cu aproximație. Vă va spune cum trebuie turnat un beton în câțiva pași simpli. Însă și așa, dacă citești cu atenție, este posibil să înveți mai multe lucruri decât știu executații care fac noile blocuri bucureștene, adică alea care apar peste noapte. Acest articol va fi extraordinar de util și atunci când dorești să supraveghezi un șantier, fie și unul mic. Informațiile descrise aici sunt generale și obligatorii în fiecare situație a unei turnări de beton armat.

De ce este greu să torni un betonul așa cum trebuie?

Betonul este un material dens, cu un timp de lucrabilitate destul de scăzut. După două ore de la scoaterea lui din malaxor, betonul trebuie turnat, împrăștiat, compactat, vibrat și nivelat. Dacă nu ai reușit să faci toți acești pași într-un interval de 2 ore, atunci probabil că ai greșit când ai făcut planificarea. Dacă vorbim despre un beton normal, fără aditivi care îi extinde lucrabilitatea, termenul de două ore este o limită superioară. Nu trebuie să planificați exact intervalul de două ore, ci sub aceste două ore. Densitatea betonului îl face un material destul de greu de întins.

Echipa care se ocupă de turnarea betonului trebuie să știe ce face, sau măcar să mai fi făcut acest lucru de câteva ori în viața lor. Personal, am mare respect pentru oamenii care știu să toarne corect betonul. Am un fix de a lucra întotdeauna cu aceeași oameni dacă este posibil. Turnând beton de câteva zeci de ori, mi-am dat seama că este destul de greu să punctezi toate lucrurile pe care trebuie să le faci. Ai nevoie de pregătiri cu câteva zile înainte de sosirea betonului, în timpul turnării și după turnare. Ai nevoie de echipamente de protecție și de unelte specifice turnării.

Totuși, încercați să nu vă grăbiți și să tratați toată operațiunea cu respectul de care are nevoie. Cea mai bună arbordare este simularea. Încercați să simulați toate acțiunile pe care urmează să le faceți, în prealabil. O să păreți ridicoli din exterior, dar o să vă ajute să vă cunoașteți mai bine fizic și psihic. Livrarea betonului se face vara, dar atunci când temperatura este scăzută. Astfel de temperaturi sunt întâlnite mai ales în nopțile de vară. Dacă turnarea betonului începe la 4 dimineața, atunci înseamnă că aveți nevoie de 8-10 ore de somn și să vă treziți la ora 1 sau 2 dimineața.

Pregătirile necesare înainte de turnarea betonului

Betonul se toarnă întotdeauna în ceva sau pe ceva. Este important ca amestecul betonului să rămână în întregime în incita sau în forma în care se toarnă. Aceste forme se numesc cofraje, iar ele necesită întotdeauna o etanșeitate. Când am spus că este nevoie ca betonul să rămână în întregime în incintă, m-am referit și la laptele de beton, apă, aditivi și alte lichide. Poți recunoaște o turnare de proastă calitate prin scurgerea laptelui de beton prin fisurile cofrajelor prost făcute. Acel beton are exact câtă apă are nevoie, iar apa este purtătoare de ciment.

Când pierzi acel lapte de beton, betonul rezultat va fi mult inferior celui livrat de betonieră. În plus, betonul care nu are destulă apă, se usucă prea repede și crapă, iar adăugarea ulterioară a apei în beton, va face doar mai mult rău. Niciodată să nu mai adăugați apă în betonul proaspăt. La turnarea betonul peste sol, este nevoie să etanșam incinta în care turnăm. Acest lucru se face prin amplasarea unei folii groase de PVC peste sol. Înainte de adăugarea foliei de PVC, solul trebuie curățat de cioturi, cioburi sau pietre care pot înțepa folia de PVC, apoi solul se nivelează.

Folia de PVC este continuă, dacă turnarea este mare și nu este posibil să achiziționați o folie destul de mare pentru întreaga suprafață, o veți lipi în mod etaș. Lipirea foliei de PVC se face cu bandă adezivă de aluminiu sau bandă armată cu plastic. De obicei producătorul foliei de PVC pentru beton, furnizează și bandă adezivă de etanșare. Folia de PVC se lipește sau capsează pe cofrajul care delimitează turnarea peste sol.

Pregătirea armăturii de oțel peste care urmează să se toarne betonul

Armarea betonului se poate face înainte de sosirea betonului, în timpul turnării betonului cu fibre metalice sau după întărirea betonului dacă este vorba de post-tensionare. Armarease poate face cu armătură sub formă de bare și sârme din oțel. Acest lucru se poate face și prin armare cu ace metalice din oțel care se adaugă în malaxor înainte de turnare sau la omogenizarea betonului. Adică betonul vine cu acele de armare incluse. Armarea se poate face și cu șufe post-tensionare, care armează betonul după întărirea lui. Pe noi ne va interesa doar primele două opțiuni.

Post tensionarea este un lucru un pic prea complex pentru proiectele executate în regie proprie. Armarea cu ace metalice sau fibre de polimeri se poate face în concordanță cu armarea cu bare de oțel. Uneori betonul nu se armează, dar noi nu vom trata o astfel de situație. Plasele, barele, etrierii și distanțierii vor fi amplasate pe cofrajul etanș. Este nevoie să avem grijă ca greutatea armăturii să nu apese prea tare pe distanțieri. Urmărim evitarea zdrobirii distanțierilor, mai ales celor din plastic, dar și evitarea străpungerii foliei de PVC de către distanțier.

Legarea elementelor de armătură urmărește o rigidizare a întregului ansamblu de armatură. Astfel evităm mișcarea barelor de la locul lor în timpul turnării și vibrării betonului.

Este o idee bună să fixați aceste inserții de armătură pentru a nu le schimba poziția când turnăm și vibrăm betonul. Fixarea se face cu sârmă sau prin sudură electrică și prezintă niște avantaje reale pentru lucrările de calitate în hale și locuințe.

Momentul potrivit în zi pentru livrarea și turnarea betonului

Încercați să programați turnarea betonului pentru orele dimineții. În situația turnării betonului, dimineață înseamnă noapte, adică 3, 4 sau chiar dimineața. În lipsa căldurii excesive generate de soarele verii, betonul se va întări un pic mai greu. Acest lucru îți va oferi un răgaz de câteva minute bune până la încetarea condițiilor de lucrabilitate a amestecului de beton. Și pentru un muncitor este mai ușor să lucreze cu betonul când este mai răcoare afară. Nu vă așteptați la performanțe prea mari când betonistul trebuie să îndure temperaturi de 50-60 de grade Celsius la soare.

Nici betonul nu trebuie să îndure genul ăsta de temperaturi. Livrarea betonului pentru turnările mari, este făcută printr-o succesiune de transporturi cu betoniera. Acolo chiar o poți da serios în bară. Dacă faci turnarea de la orele dimineții, vei elimina blocajele în trafic. Producătorii de beton sunt obișnuiți cu genul ăsta de program, fiind un standard în industrie. Sunt foarte multe cazuri când betonul este turnat noaptea. Se începe cu ora când se anticipează eliberarea traficului și până dimineață când șoferii vor intra din nou pe carosabil.

O astfel de logistică necesită multă comunicare și planificare pentru un proiect derulat fără probleme.

Cifa trebuie să verse acel beton undeva, după 4 ore de învârtit în acel malaxor betonul, în funcție de specificații, o să înceapă să piardă din calitate. Da, chiar dacă este învârtit și amestecat. Puțini beneficiari sau constructori știu acest lucru. Alții știu, dar o ascund pentru a nu plăti pentru greșelile lor.

Alegeți betonul livrat la betonieră în detrimentul betonului amestecat pe șantier

Betonul livrat cu betoniera, va fi întotdeauna de o calitate mult superioară celui amestecat pe șantier. Dozarea cimentului, calitatea apei, dozarea agregatelor, calitatea agregatelor și procedura de amestecare este una specială atunci când betonul se face în fabrică. După o rețetă bine pusă la punct, acest număr de materiale, sunt turnare în malaxorul betonierei. Pe șantier nu ai access la genul acela de roci, nisip sau de condițiile specifice de amestec.

Indiferent ce vă promite constructosul, meșterul sau muncitorul, vă rog să înțelegeți că niciodată nu o să puteți să atingeți pe șantier, nivelul de calitate al betonului bine dozat și amestecat în malaxorul betonierei. Pe lângă omogenizarea incomparabilă a componentelor ce intră în compoziția betonului amestecat în malaxorul betonierei, este de luat în calcul și cantitatea. Imaginați-vă câtă manoperă este irosită când trebuie să amesteci câțiva metri cubi de beton, în multe reprize.

În malaxorul betonierei se pot amesteca în jur de zece metri cubi. În timp ce într-un malaxor staționar doar vreo 0,15 metri cubi, adică de vreo 60 – 70 de ori mai puțin. Folosind livrarea betonului gata amestecat în betonieră salvați mult timp și mulți bani, mai ales la turnările mai mari de 1-2 metri cubi. Betoniera își poate schimba foarte ușor poziția pe șantier pentru că este motorizată. Ea poate livra betonul în mai multe locuri ale șantierului fără să înregistrezi pierderi prea mari de beton sau să știrbească calitatea lui.

Turnarea propriu zisă a betonului proaspăt amestecat

Pentru a parcurge acest pas cu success, este bine să eviți cele două greșeli uzuale. Prima greșeală este bruscarea betonului proaspăt. Betonul nu trebuie turnat din pod. Urmărim să turnăm betonul de la o înălțime cât mai mică, uneori trebuie să folosim pompa de beton pentru a putea duce amestecul acolo unde trebuie, deși este bine să evităm pomparea betonului pe cât posibil. Betonul turnat din malaxorul betonierei este întotdeauna superior celui pompat. Pomparea betonului înseamnă că acesta își pierde din gradul de omogenizare oferit de malaxor.

Cu toate asta, betonul amestecat în betonieră și pompat cu pompa de beton la înălțime, va fi mai bun din punct de vedere calitativ decât betonul amestecat pe șantier. Subliniez acest lucru ca să nu existe dubii. A doua greșeală pe care trebuie să o evităm este existența golurilor în beton. Acest lucru se rezolvă prin vibrarea betonului cu vibratorul electric. Vibrarea trebuie făcută foarte bine, pas cu pas pentru a reduce cu cât mai mult golurile din beton. Vibrarea betonului se face imediat după turnarea, la câteva secunde.

Cu toate astea trebuie să avem grijă în continuare la etanșeitatea cofrajului și la poziția armăturii. Spun asta pentru că este destul de ușor să lovim cofrajul și armătura cu capul vibrator. Acest cap vibrator are o formă enormă și el nu trebuie atins cu mâna. Noi urmărim să evităm acest lucru cu orice preț. Dacă toți pașii au fost bine făcuți până la turnarea, pasul turnării nu o să pară așa e complicat ci mai degrabă obositor fizic.

Finisarea suprafeței de beton în funcție de destinație

Finisarea betonului se face de regulă după turnare. Deși există modalități de a șlefui, acoperi, textura sau modifica betonul la un timp după întărire, este bine să ne gândim la finisarea betonului imediat după turnare. Cele mai cunoscute și mai folosite finisaje ale betonului sunt amprentarea și șlefuirea. Betonul își pierde lucrabilitatea a suprafețelor după maxim 2 ore de la turnare. Însă dar el rămâne oarecum moale ore bune după acest timp. Timpul în care se poate amprenta sau elicopteriza betonul este de aproximativ 6 ore, depinde de temperatura exterioară și de umiditate.

Amprentarea presupune scufundarea temporară sau permanentă a unor forme deja existente. Șlefuirea presupune o elicopterizare și un tratament al suprafeței cu praf de cuarț. Aceste finisaje și amprentări sunt posibile pe toate suprafețele, inclusiv cele verticale sau curbate. Tot la stadiul de finisaj se pot aplica unele culori sau texturi. Cele mai uzuale texturi sunt cele de perie și de pete de acid. În imaginea de mai sus avem o texturare cu peria. Aceste texturi ajută la sporirea stabilității la circulație, a antiderapajului pe suprafața de beton și a aderenței placajelor.

De exemplu, dacă dorești să instalezi plăci de gresie sau granit pe o suprafață de beton, vei evita șlefuirea și vei accentua texturile. Finisajul depinde de destinația finală a corpului de beton turnat. Alegerea unui finisaj anume pentru o suprafața de beton nu este finală, doar ca este destul de costisitor să schimbi finisajul după ce betonul s-a întărit complet. Unele betoane urmează să fie acoperite sau protejate în exploatare, după hidratatea completă.e Vertical ele sunt tencuite cu mortar, iar orizontal ele sunt placate cu gresie, granit, linoleum, rășină epoxidică, etc.

Protejarea elementului de beton proaspăt turnat

După turnare mai avem unele lucruri de făcut. Betonul are o reacție exotermă când se întărește. Asta înseamnă că reacția de hidratare a betonului degajă căldură. Această căldură îl va face poros, iar porozitatea duce la un beton de o calitate inferioară. Cu toate astea, este nevoie să învelim betonul. Aici este un cerc vicios. Dacă nu îl înveim, apa se evaporă prea repede și betonul poate crăpa. Dacă îl învelim riscăm să creștem și mai mult temperatura în loc să o coborâm. Există o serie de măsuri pentru a combate ambele probleme și mai toate implică apa.

Problema des întâlnită este că aceste măsuri nu sunt aplicate cum trebuie. În unele cazuri, este bine să ignori aceste măsuri decât de implementezi prost. Betonul are nevoie de un mediu umed, după turnare. Indiferent cât de bine îl învelești, el va ajunge să piardă prea devreme o parte din apa amestecului inițial. Recomandarea mea pentru învelirea betonului este să folosiți o folie transparentă din PVC, cât mai etanșă. Această folie PVC nu trebuie să fie groasă ca cea pusă sub beton. Însă ea trebuie să fie transparentă pentru a vedea ce se întâmplă sub ea.

Folia se va uda pentru a fi rece, ea va păstra umiditatea pe partea care intră în contact cu betonul. Pe șantierele mari, se folosesc des fâșii de folie transparentă din PVC. Ele nu sunt etanșe, dar sunt suprapuse. Astfel se atinge un nivel acceptabil de împiedicare a evapopării grăbite a apei. Toate astea în timp ce apa stropită pe partea cealaltă a foliei, coboară temperatura betonului fără ca apa să intre în contact cu betonul. Apa turnată pe suprafața plăcilor de beton nu este un lucru rău, dar ea trebuie aplicată fără presiune și trebuie menținută, fără cicluri de udare-evaporare.

Distribuie articol

Caută in site


Categorii articole