mancare de craciun si brad

Feluri de mâncare de Crăciun din întreaga lume

Publicat de

în

,

Ce preparat nou mâncăm de Crăciun? Cum creem o atmosfera deosebita petru familie in jurul unui brad de Crăciun? Dacă ești pasionată de artă culinară și vrei să te joci cu gusturi, ingrediente, ierburi, legume și dulciuri, îți sugerez să citești mai departe acest articol. Poți citi acest articol și în scop informativ sau din curiozitate.

De Crăciun se sărbătorește aproape pe întreg globul, dar fiecare țară are preparate specifice, cum avem și noi de altfel cozonaci, sarmale, cârnați și multe alte bunătăți.

Zic să ne încântăm papilele gustative cu preparate noi și poate chiar creezi o nouă tradiție de Crăciun. Ar fi tare să scrii pe bilețele numele preparatelor din diferite țări și să trageți la sorț ce anume vei găti. Abia aștept să văd ce preparat găsești scris în bilețel.

Eu am terminat de împodobit un brad artificial pe care l-am cumpărat de pe https://www.brazicraciun.net/brad-artificial, recomand acest site cu brazi artificiali de lux absolut superbi! Și m-am gândit să încerc o rețetă nouă.

Așa că am făcut o listă cu cele mai delicioase preparate care mi s-au părut mie și cele care au o poveste interesantă în spate. Zic să pornim spre bucătărie, să deschidem frigiderul și să începem să gătim.

1. De Crăciun în Japonia

În Japonia nu se sărbătorea de Crăciun deoarece majoritatea populației nu este creștină. Dar KFC, marele lanț de fast food a introdus o tradiție de Crăciun pentru poporul japonez. 

A creat în 1970 un meniu special de Crăciun și cu un bun plan de Marketing au introdus ideea „uite ce ai putea face de Crăciun”. Foarte rapid japonezii au adoptat această idee. În acest meniu special, cei de la KFC au introdus și un tort.

Astăzi, pentru a se putea bucura de acest meniu, trebuie să îl comanzi cu aproximativ două luni în avans. Această masă tradițională de Crăciun, dacă o pot numi așa, o poți prepara chiar tu în propria ta bucătărie.

2. De Crăciun în Israel

În Israel se sărbătorește Hanuka, iar unul dintre preparatele tradiționale este latkes, adică clătite din cartofi prăjite în ulei. 

Povestea acestui preparat este foarte interesantă și am să încep cu începutul. Primul preparat latkes era făcut din brânză friptă. Obiceiul are la bază povestea lui Judith. Ea a sedus un general pe nume Holofernes, care era în fruntea unei armate invadatoare. L-a hrănit cu aceste „clătite din brânză friptă” și i-a dat să bea vin. Acesta s-a îmbătat eventual și ea a decis să îi taie capul cu o sabie. 

A luat capul drept trofeu și l-a pus în coșul ei, în sat le-a arătat sătenilor capul temutului general și l-au expus pe perete. Invadatorii au fost îngroziți și au fugit, iar satul lui Judith a fost salvat. Pot spune că este o poveste destul de macabră.

Aceste clătite din cartofi pe care le știm noi astăzi au pornit de la evreii din Italia și s-au găsit cronici din secolul al XIV-lea menționându-se aceste latkes

3. De Crăciun în Germania

Un preparat tradițional german este gâsca la cuptor. Acest obicei are rădăcini în Evul Mediu când se mânca gâscă cu ocazia sărbătoririi Sfântului Martin, dar până la urmă acest preparat a fost adoptat pentru a fi mâncat la masa de Crăciun.

În mod normal, gâsca trebuie să fie întreagă și este umplută cu nuci, mere, castane, prune uscate și diferite condimente și ierburi. Se servește alături de găluște, salată de varză roșie, sos sau varză murată. Cea mai veche rețetă a acestui preparat a fost publicată într-o carte de bucate din anul 1350. Wow! De-a dreptul fascinant.

Cred că aș încerca această rețetă. Papilele gustative îmi șoptesc că ar putea fi gustoasă

4. De Crăciun în Franța

La Bûche de Noël este un tort în formă de buștean. Acest tort reprezintă un obicei care nu mai este popular astăzi. Oamenii aduceau în casă un buștean pe care îl stropeau cu vin și îi dădeau foc în seara de Ajun. 

Acest desert a apărut datorită unui patiser din Paris prin anul 1870 când s-a inspirat din acest obicei. Arderea bușteanul este un obicei păgân care își are rădăcinile în tradițiile celtice. Se spune că celții ardeau lemne pentru a sărbători solstițiul de iarnă. 

Astăzi, găsești o mulțime de rețete ale acestui tort. În mod normal, se coase un pandișpan care se umple cu cremă de ciocolată sau cacao, se rulează, iar deasupra se pune cremă și cu o furculiță sau scobitoare se desenează ridurile scoarței unui copac. 

5. De Crăciun în Grecia

Melomakarona sunt niște prăjiturile din aluat cu coajă de portocale, însiropate în apă cu miere, iar deasupra se pune alune sau nuci măcinate. Aș putea spune că seamănă cu rețeta noastră de mucenici. Mulți spun că acest preparat are gust similar cu cel al baklavalei

Makaronea provine din cuvântul grecesc antic „makaria”, care înseamnă plăcinta sufletului. Adică, o bucată de pâine care se oferea oamenilor după o înmormântare.

În zona Kerameikos, femeile obișnuiau să plângă morții războiului preparând prăjituri asemănătoare cu melomakarona, dar o dată cu trecerea timpului rețeta s-a schimbat și acum este un preparat specific de Crăciun

6. De Crăciun în Lituania

Inițial, kūčios era format din nouă feluri de mâncare. A fost o practică păgână care s-a schimbat ulterior și s-a transformat în 12 feluri de mâncare. Aceste 12 preparate reprezintă cei 12 apostoli. Această practică a fost schimbată o dată cu instaurarea creștinismului în Lituania.

Acest fel de preparat nu conține niciun tip de carne, lactate sau mâncare caldă. În schimb, include pește, pâine și legume. Unele dintre elementele pe care le-ați putea vedea în meniu sunt heringul servit într-un sos pe bază de roșii, ciuperci sau ceapă, anghilă afumată, legume precum cartofi, varză, sfeclă, pâine sau budinca de afine.

Am ales preparate care sunt ușor de pregătit, care sunt gustoase, cel puțin așa le văd eu din fotografii și sper să îți placă și ție. Eu am încercat rețeta de latkes și mi-au plăcut la nebunie. Dacă încerci vreun preparat de Crăciun din din această listă, strange familia in jurul unui brad de Crăciun artificial, nu uita să lași un comentariu și să-mi oprești și mie o porție.

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole