Ochelarii cu lumină albastră funcționează cu adevărat?

Ochelarii cu lumină albastră funcționează cu adevărat?

Publicat de

în

,

Dacă v-ați îngrijorat vreodată cu privire la efectul ecranelor digitale asupra ochilor dvs., este posibil să fi auzit despre „lumina albastră” și poate căutați chiar și modalități de a vă proteja ochii împotriva ei.

Ochelarii cu lumină albastră (sau ochelarii care blochează lumina albastră) sau si mai clar spus ochelari protectie calculator devin din ce în ce mai populari ca niciodată datorită afirmațiilor că vă pot proteja ochii împotriva potențialelor daune – dar cât de eficienți sunt pentru a vă menține ochii sănătoși? Aici vom analiza mai atent cercetările științifice din spatele ochelarilor cu lumină albastră și dacă funcționează efectiv.

Ce este lumina albastră?

Lumina soarelui conține multe tipuri de lumină colorată (inclusiv roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet), fiecare cu o lungime de undă și un nivel de energie diferite. Combinat, acest spectru de raze de lumină colorate creează ceea ce numim „lumină albă” (sau lumina soarelui).

Ce face lumina albastră ochilor tăi?

Lumina albastră are o lungime de undă scurtă, ceea ce face foarte ușor să pătrundă în ochi. Aceasta înseamnă că aproape toate razele de lumină albastră vizibile pot trece prin cornee și lentile către retină (căptușeala din spatele ochiului). Deși există puține cercetări care să susțină acest lucru, unii experți au sugerat că o expunere prea mare la lumina albastră are potențialul de a deteriora celulele sensibile la lumină din retină. Un studiu efectuat pe animale a constatat, de asemenea, că deteriorarea luminii albastre poate provoca leziuni fototoxice ale retinei

Cu toate acestea, deși este adevărat că ecranele digitale emit o anumită lumină albastră, cercetările au constatat că nivelul de expunere la lumină albastră de pe ecrane este semnificativ mai mic decât cel din lumina naturală – și nici unul dintre niveluri nu se apropie de limitele de siguranță a ochilor. deteriorarea luminii albastre cauzată de ecranele digitale este probabil să fie foarte mică, dacă este cazul.

Ce sunt ochelarii cu lumină albastră?

Ochelarii cu lumină albastră (uneori numiți ochelari care blochează lumina albastră) sunt ochelari care conțin lentile special concepute pentru a reduce cantitatea de lumină albastră care ajunge la ochi. Aceste lentile filtrează razele de lumină albastră pentru a le împiedica să pătrundă în ochi și să provoace daune potențiale. De obicei, lentilele cu lumină albastră au o ușoară nuanță galbenă (pentru a contrabalansa lumina albastră), dar de obicei nu puteți observa acest lucru.

Funcționează ochelarii cu lumină albastră?

În timp ce ochelarii care blochează lumina albastră sunt eficienți în reducerea cantității de lumină albastră care pătrunde în ochi, există cercetări actuale care să sugereze că acest lucru poate îmbunătăți sau proteja sănătatea ochilor tăi. Pur și simplu, există avantaj dovedit științific de a purta ochelari de blocare a luminii albastre pentru sănătatea ochilor.

Ochelarii care blochează lumina albastră ajută la oboseala ochilor?

Unii oameni ar putea lua în considerare obținerea de ochelari de lumină albastră din cauza pretențiilor că pot ajuta la reducerea oboselii ochilor atunci când se utilizează dispozitive digitale. Atunci când se utilizează ecrane digitale, oboseala ochilor poate apărea din mai multe motive. Dacă petreci prea mult timp concentrându-te și uitându-te la un ecran, atunci ochii tăi pot deveni obosiți.

De asemenea, ochii tăi trebuie să-și schimbe focalizarea în mod constant în timp ce privesc ecranele, iar așezarea prea aproape îți poate tensiona mușchii ochilor în timp ce încearcă să se concentreze asupra unei imagini atât de apropiate. Dacă purtați ochelari, strălucirea reflectată pe ecranul digital sau lentilele pentru ochelari de la sursele de lumină înconjurătoare (cum ar fi luminile de birou strălucitoare sau o fereastră din apropiere) pot provoca, de asemenea, ochii obosiți și încordați.

Precum unii din specialisti de la Muunel ne spun: ochelarii de calculator reduc lumina albastră, sporesc contrastul și au numeroase alte avantaje

Ochelarii cu lumină albastră previn deteriorarea retinei?

Experimentele de cultură celulară și studiile pe animale au determinat că lumina albastră poate deteriora retina ochiului dvs. Prin urmare, sugerăm că dispozitivele de absorbție a luminii albastre (cum ar fi lentilele cu lumină albastră) sunt benefice pentru reducerea riscului sau progresiei afecțiunilor retiniene, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă.

Odată cu aceasta, au fost puse în aplicare numeroase reglementări pentru a limita cantitatea de lumină albastră emisă de obiectele cotidiene. Însă, în ciuda acestor limite de siguranță, nivelurile de lumină albastră care sunt emise de obiecte precum becurile și ecranele digitale sunt suficient de ridicate pentru a provoca leziuni ale retinei.

Aceasta înseamnă că purtarea ochelarilor de blocare a luminii albastre atunci când se utilizează ecrane digitale este cu adevărat necesară.

 

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole