Consultul ginecologic poate cauza stres si teama pentru multe femei de toate varstele, acest lucru fiind normal atunci cand nu stiu la ce sa se astepte. Totusi, sanatatea este intotdeauna pe primul plan, iar consultul genocologic regulat joaca un rol important in viata oricarei femei.
Ginecologia reprezinta ramura medicinei ce se ocupa cu studiul organismului femeii, in special a fiziologiei si patologiei aparatului genital feminin. Consultul ginecologic este important atat in scop de tratament, precum si in scop preventiv sau pur si simplu informativ. Prin informare poti obtine informatii avizate si raspunsuri confientiale la intrebari referitoare la pubertate, menstruatie, sex si sarcina. Din punct de vedere al preventiei, puteti afla ce presupune sanatatea aparatului reproducator, precum si ce metode puteti aplica pentru a preveni sarcina si bolile cu transmitere sexuala.
Pentru a fii mai linistite inainte din vizita la ginecolog este util sa aflati cateva informatii despre un consult ginecologic si cand este necesar sa va faceti o programare.
Cand ne programam la un consult ginecologic?
Exista o serie de simptome ce ar trebui sa va faca sa veniti la un consult ginecologic, precum:
- Sangerari anormale – care dureaza mai mult de 10 zile
- Absenta menstruatiei pana la varsta de 15 ani
- Intarzierea/absenta menstruatiei, in special in cazul femeilor active sexual
- Crampe menstruale ce afecteaza desfasurarea activitatilor de zi cu zi
- Durere in zona pelviana
- Secretii vaginale cu miros neplacut, insotite de mancarimi si/sau senzatie de arsura
Daca prezentati unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus este important sa faceti o vizita la ginecolog. De asemenea, specialistii recomanda efectuarea de consult ginecologic in mod regulat, primul consult fiind indicat inaintea varstei de 21 de ani, dar putand fi facut la orice varsta.
Ce trebuie sa stii inainte de consult?
Se recomanda ca inainte cu 48 de ore sa se evite contactele sexuale, spalaturile vaginale si utilizarea de produse de igiena intima de tipul gelurilor sau cremelor. Un moment potrivit pentru programare este la mijlocul perioadei ciclului menstrual.
Medicul ginecolog va va adresa cateva intrebari legate de istoricul medical si motivul pentru care ati venit la consult, urmand sa realizeze diferite investigatii clinice in functie de caz.
Lasă un răspuns