De ce au ramas in urma ceasurile din Europa si cum s-a rezolvat intr-un final problema timpului?

De ce au ramas in urma ceasurile din Europa si cum s-a rezolvat intr-un final problema timpului?

Publicat de

în

,

Asa cum probabil stiti cu totii, in ultima perioada, europenii au avut parte de un fenomen ciudat. Toate ceasurile digitale sau conectate la priza si cele incorporate in electrocasnice au inceput sa ramana in urma cu cateva minute, dintr-o cauza ciudata.

Inca de la inceputul anului oamenii din mai multe tari s-au confruntat cu aceasta situatie. In prima faza oamenii au crezut ca e o defectiune de soft.

Insa ceasurile au aratat ca nu este asta. Majoritatea ceasurilor functioneaza pe baza unui oscilator de cristal sau pe baza sincronizarii cu alte ceasuri din online (in cazul smartwatch-urilor.)

Insa, in acest caz a fost vorba de ceasuri care isi trag energia din reteaua de alimentare electrica. Aceste ceasuri inregistreaza numarul de oscilatii ale curentului alternativ, iar acestea le ofera puterea de a tine pasul cu timpul.

Care a fost problema in cazul acestor ceasuri?

Ceasurile din intreaga Europa au avut de suferit atunci cand electrogeneratoarele de la Kosovo (compania de furnizare electricitate Elektrpmreza Srbije – EMC) au scazut brusc productia. Nici macar nu a fost vorba de o scadere drastica, dar iata ca a fost de ajuns cat sa afecteze intreaga retea de ceasuri.

Frecventa de energie (fluxul de energie electrica) a Europei este de 50Hz, iar in cazul acestei scaderi ea a inregistrat 49,996 Hz. Aceasta scadere absolut nesemnificativa a fost cauza pentru care ceasurile din intreaga Europa au pierdut circa 6 minute in cateva luni, incepand sa ramana in urma.

Care a fost solutia pentru rezolvarea problemei?

Ar parea, la prima vedere, ca a fost vorba de o defectiune tehnica. Nicidecum. Misterul de abia aici a inceput. A fost vorba despre o neintelegere politica. Serbia si Kosovo au intre ele un acord, provenit dupa razboiul civil de la finalul anilor 1990.

Ei bine, in urma acestui razboi, cateva din orasele din zona de nord a Kosovo au ramans loiale Serbiei, dupa razboi, refuzand astfel sa plateasca facturile pentru energia electrica consumata. Pana cand plata acestor facturi nu se va realiza, Kosovo refuza sa mai furnizeze energie la nivel normal.

Iar aici se afla de fapt marul discordiei. Pierderile sunt de aproximativ 1 milion de dolari, iar asta, au spus oficialii Kosovo, se poate traduce intr-o scadere a energiei furnizate cu 3,5%.

Cu alte cuvinte, pierdem timp pe bune, din cauza unor neintelegeri politice intre 2 state.

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole