Stiti cu adevarat ce este un bun ROI? Afla acum!

Publicat de

în

, ,

Determinarea a ceea ce este un bun ROI este important pentru ca o companie să poată obține un rezultat mai realist al acestui indicator, deoarece valorile măsurate variază în funcție de sectorul de activitate sau de investiția realizată.

Practic, ROI — Return on Investment — corespunde unui indicator folosit pentru a evalua profitabilitatea companiei, adică randamentul financiar pozitiv al anumitor capital investit în afacere. Deși acest concept este destul de simplu, trebuie să te uiți la mai mulți factori pentru a înțelege ce este cu adevărat un bun ROI și cât de important este creșterea vânzărilor .

Acest lucru se datorează faptului că indicele poate aduce și alte perspective, cum ar fi identificarea a ceea ce ar trebui să servească drept bază pentru analiza rentabilității investiției, în funcție de sectorul de afaceri sau zona companiei.

În practică, evaluarea ROI este o activitate foarte importantă, atât pentru creșterea afacerii, cât și pentru a ajuta la câștigarea de noi clienți prin aplicarea unor strategii eficiente. Acesta este subiectul postării noastre, care conține următoarele subiecte:

  • Ce să țineți cont atunci când analizați un ROI?
  • Ce este un bun ROI?
  • Cum vă poate afecta această analiză rezultatele?

Vrei să afli mai multe? Rămâneți alături de noi și lectură plăcută!

Ce să țineți cont atunci când analizați un ROI?

Într-un mod simplificat, măsurarea ROI se face prin diferența dintre suma veniturilor, adică suma facturată, și costul investiției realizate , împărțit la costul investiției . Deci, cu cât rezultatul este mai mare, cu atât este mai bine pentru afaceri.

În tipurile de afaceri în care se vând produse, de exemplu, într –un comerț electronic , este simplu să calculezi rentabilitatea investiției pentru fiecare produs și să evaluezi dacă merită sau nu să urmezi fiecare ofertă. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibilă măsurarea acestor valori în același mod în toate companiile, întrucât există variații în funcție de domeniul de activitate.

Astfel, ceea ce este un indicator pozitiv pentru o companie din sectorul comercial poate să nu aibă aceeași semnificație pentru o companie prestatoare de servicii. În ciuda acestui fapt, ROI este un instrument de analiză care poate și ar trebui să fie folosit de companii.

Pentru a obține verificarea așteptată, este suficient să identificăm ceea ce va fi estimat ca sumă investită și să înțelegem care sunt costurile investițiilor. Vedeți mai jos ce să luați în considerare atunci când analizați dacă rentabilitatea investiției este pozitivă sau negativă pentru diferite domenii.

Publicitate și marketing

Rentabilitatea investiției într-o agenție de publicitate și publicitate poate fi evaluată ca un indicator indirect, deoarece reprezintă cât de mult a realizat fiecare campanie creată pentru clienții săi rentabilitatea așteptată pentru aceștia .

Astfel, o agenție trebuie să cuantifice, de exemplu, costul pregătirii unei campanii de marketing și rentabilitatea obținută de aceasta, pentru a lua în considerare dacă serviciul oferit unui anumit client a avut un ROI pozitiv sau negativ pentru agenție.

relația cu clienții

Zona de relații cu clienții trebuie să măsoare și rentabilitatea investiției pentru a analiza satisfacția consumatorilor săi. La urma urmei, clienții mulțumiți sunt sinonimi cu noi oportunități de afaceri . Prin urmare, evaluarea cât de mult poate reveni compania în mod pozitiv la fiecare investiție făcută pentru îmbunătățirea serviciului este esențială pentru sănătatea sa financiară.

Marketing digital

Marketingul digital este foarte cuprinzător, deoarece oferă mai multe oportunități de investiții, cum ar fi strategii de marketing prin e-mail, postări pe rețelele sociale , marketing de conținut și multe altele. În plus, profesioniștii din zonă au numeroase instrumente care fac posibilă măsurarea în detaliu a diferiților KPI .

În acest fel, este posibil să se ca-lculeze ROI pentru fiecare activitate specifică, și să se identifice care strategii oferă rentabilitatea adecvată și care necesită îmbunătățiri pentru a răspunde nevoilor persoanei și, în consecință, a genera rezultate pozitive pentru companie.

Capital de risc

Companiile care investesc în capital de risc sunt cele care aplică resurse financiare în alte afaceri care se află în faza inițială a activităților lor sau în cele care au un potențial de creștere promițător. Măsurarea rentabilității investiției pentru aceste investiții, prin urmare, este puțin mai complicată.

Una dintre modalitățile de evaluare a riscului investițional se bazează pe rezultatele statistice privind probabilitatea de supraviețuire a afacerii după o anumită perioadă. În acest fel, ei pot estima care sunt cele mai promițătoare și pot face o evaluare a rentabilității investiției corespunzătoare.

Ce este un bun ROI?

Cel mai bun mod de a evalua rentabilitatea investiției este utilizarea procentului, deoarece facilitează înțelegerea valorilor calculate. Înainte de a aplica formula pe care am arătat-o ​​mai sus, este necesar să avem în vedere modul în care se formează aceste valori , întrucât reprezintă profitabilitatea și costurile implicate de investiție.

Prin urmare, este important să luăm în considerare toate cheltuielile implicate, inclusiv taxele percepute pe produse sau servicii, deoarece acestea pot modifica rezultatul evaluării.

Deși calculul ROI nu permite includerea timpului estimat de revenire, este important să luați în considerare această estimare, deoarece aceasta poate ajuta la analiza pentru a decide dacă investiția chiar merită. De remarcat că există o formulă de calculare a termenului de rentabilitate a investiției (PRI sau payback ), care reprezintă un instrument suplimentar de ajutor în analiză.

Formula de calcul a acestui indicator se formează prin împărțirea investiției totale la suma venitului net , care, la rândul său, reprezintă diferența dintre veniturile totale și costul total. Rezultatul va fi timpul necesar pentru a inversa suma investită sub formă de profit.

Analizați rezultatul

Deși valorile care servesc ca bază pentru calcularea ROI sunt diferite, adică în funcție de linia de activitate sau zona companiei în care s-a făcut o investiție, analiza indicelui este foarte asemănătoare.

Practic, dacă rezultatul calculului este pozitiv, indică faptul că nu a existat nicio pierdere pentru afacere și, după cum am menționat, cu cât valoarea este mai mare, cu atât profitabilitatea este mai mare. Dacă rezultatul este negativ, indică faptul că costurile investiției sunt mai mari decât veniturile și, prin urmare, nu reprezintă o afacere bună pentru companie, deoarece corespunde unei pierderi de resurse.

Determinați performanța investiției

Imaginați-vă că un magazin online intenționează să facă o promoție într-o perioadă sezonieră, precum Crăciunul sau orice altă zi comemorativă, pentru a obține o creștere semnificativă a vânzărilor sale. Pentru a realiza această promoție, însă, trebuie să investească în achiziționarea de diverse produse pentru magazinul său și în campanii promoționale pentru a atrage publicul țintă.

Analiza ROI, în acest context, este importantă pentru a evalua dacă strategia adoptată a adus rentabilitatea așteptată și, astfel, pentru a măsura performanța investițiilor realizate și rezultatele obținute.

Cum vă poate afecta această analiză rezultatele?

Să revenim la exemplul pe care l-am dat despre cumpărarea de produse pentru o promoție sezonieră într-un magazin online. Imaginați-vă că atunci când calculați rentabilitatea investiției, costurile legate de impozite au fost ignorate. Acest lucru ar face ca profitabilitatea să pară a fi mai mare, ceea ce nu corespunde realității și ar putea cauza pierderi viitoare, dacă eșecul se repetă.

De ce este importantă această analiză?

Analiza ROI este importantă atât pentru a evita pierderile în companie, cât și pentru a indica faptul că aceasta este pe calea cea bună . Prin urmare, colectarea valorilor adecvate pentru a compune calculul și interpretarea acestora trebuie să facă parte din rutina companiei înainte și după efectuarea investițiilor.

Ce să faci când rentabilitatea investiției este negativă?

O acțiune comună în companii, când rentabilitatea investiției este negativă, este oprirea investiției făcute. Cu toate acestea, aceasta nu este întotdeauna cea mai bună alternativă, deoarece este necesar să se evalueze procesele și costurile implicate pentru a identifica ce a mers prost și apoi a lua cea mai bună decizie pe baza unei analize mai aprofundate.

În acest fel, dacă se găsește vreo defecțiune, va fi posibil să o corectați pentru a inversa rezultatul negativ sau, dacă este cazul, să mergeți efectiv într-o altă direcție. De asemenea, trebuie să adoptați câteva strategii care vă pot ajuta să evitați rentabilitatea investiției negativă .

studiaza piata

O modalitate de a reuși să investiți este prin analiza pieței. Studierea tendințelor ajută la înțelegerea nevoilor clienților și este esențială pentru luarea deciziilor strategice. În prezent, există mai multe instrumente tehnologice care au apărut ca urmare a transformării digitale și care pot ajuta la colectarea și analiza de metrici și indicatori.

fa un plan bun

Pentru a evita surprizele neplăcute în ceea ce privește rentabilitatea investiției, este necesar să se efectueze o bună planificare a investițiilor viitoare . Pentru aceasta, pe langa faptul ca ai in mana rezultatul analizei etapei anterioare, care este studiul de piata, faceti o ancheta financiara pentru estimarea costurilor implicate. În acest fel, va fi mai ușor de identificat posibilele defecte ale strategiei.

Pentru fiecare model de afaceri, există o modalitate diferită de a defini ce este un bun ROI , deoarece costurile implicate și rezultatele așteptate sunt, de asemenea, destul de variabile. Cu toate acestea, pot fi întreprinse mai multe acțiuni pentru a evita randamentele negative, precum analiza rezultatului obținut, efectuarea de cercetări de piață și întocmirea unui plan bun de investiții.

Acum că știți cât de importantă este analiza rentabilității investiției pentru companie, consultați ghidul nostru de păstrare a clienților, cu 13 tehnici de neratat pentru a nu le pierde !

Distribuie articol

Caută in site


Categorii articole