Evaluarea tablourilor vechi reprezintă procesul de estimare a valorii de piață a acestor opere de artă. Pentru a stabili valoarea fiecărui tablou în parte, este necesar să apelăm la evaluatori profesioniști, special pregătiți în acest domeniu.
Prețul final al operei de artă variază în funcție de starea obiectului, interesele personale atât ale vânzătorului, cât și ale cumpărătorului, dar și de tendințele din piață. Un evaluator cunoaște însă semnificația fiecărui factor, ajutându-ne să determinăm adevărata valoare a tablourilor vechi.
Evaluarea tablourilor vechi – o procedură meticuloasă
Pentru evaluarea și descoperirea valorii reale ale tablourilor, tot mai mulți colecționari, galerii de artă, consultanții, apelează la serviciile oferite de profesioniști în evaluarea tablourilor vechi. Raritatea și unicitatea unei opere de artă sunt caracteristicile ce oferă valoare tabloului. Un evaluator va identifica acești factori, eliberând un certificat de autenticitate. Certificatul de autentificare este un document esențial pentru justificarea valorii unui tablou vechi.
Evaluarea obiectelor de artă reprezintă un procedeu meticulos, constând în identificarea artistului identificarea tipului de artă, pentru a descoperi dacă tabloul este imprimat, pictat, original, reprodus sau în ediție limitată.
Toate aceste informații, odată descoperite, vor ajuta la maximizarea încrederii cu privire la originalitatea tabloului, la îmbunătățirea vânzărilor și obținerea unui preț real pentru opera de artă.
Care este rolul unui evaluator?
Evaluarea tablourilor vechi constă în exprimarea unor opinii profesioniste cu privire la valoarea de piață a acestora. Solicitați serviciile unui evaluator tablouri de fiecare dată când doriți să aflați prețul tablourilor vechi de care le dețineți sau urmăriți să le cumpărați. Este important să știți că nu există o valoarea unică pentru o anumită operă de artă, fiecare evaluare având un anumit scop, iar valoarea monetară variază în funcție de tipul de artă analizat.
Un evaluator va ține cont de câțiva factori cheie pentru a determina prețul de piață al tablourilor vechi. Printre aceștia, regăsim:
- Artistul – evaluarea tablourilor vechi, dar și a altor obiecte de artă, ține cont în primul rând de valoarea artistului, pregătirea acestuia, precum și de obiectele de artă create per total;
- Subiectul – subiectele sunt importante din punct de vedere comercial, colecționarii preferând anumite subiecte ce au legătură cu un anumit eveniment. Tablourile vechi cu peisaje cunoscute, repede cunocute, figuri de interes public, animale, reprezintă subiecte de interes pentru colecționari;
- Condiția tabloului – stadiul în care se prezintă tabloul este un aspect important de care evaluatorul va ține cont. Picturile în ulei, alături de semnătura pictorului, sunt două aspecte ce sunt atent inspectate, folosind tehnici moderne, pentru depistarea falsurilor. Pentru tablourile în acuarele, existența petelor, decolorare, urme de rupturi, deteriorarea suprafeței planșei, sunt și ele atent analizate;
- Proveniența și istoricul tabloului – pentru un evaluator, proveniența și istoricul fiecărui tablou vechi este importantă, verificând cu atenție documentele justificative care atestă existența unor date anterioare de vânzare, expoziții, cataloage. Acestea pot crește sau scădea valoarea monetară finală a tabloului;
- Gradul de restaurare – restaurarea tabloului prin conservare, restaurarea cadrului sau utilizarea materialelor de conservare, vor influența și ele evaluarea;
- Piața actuală – în funcție de evoluția economiei, cererea și oferta, valoarea tablourilor vechi poate suferi fluctuații.
De ce sunt necesare evaluările tablourilor vechi?
Evaluarea tablourilor vechi ajută casele de licitații de artă, colecționarii privați, dealerii de artă, proprietarii de galerii, consultanții, analiștii de piață, să determine valoarea unui obiect. Evaluarea tablourilor de către un evaluator obiecte de colectie se realizează atât în scopuri de colectare, investiție, finanțare, cât și pentru evaluarea acestora pentru contribuții fiscale, caritabile, acordarea unor garanții sau asigurarea obiectelor de artă.
Activitatea de evaluare a tablourilor vechi are în prim plan estimarea cererii de pe piață, estimarea capacității lucrărilor, artiștilor, a condiției tablourilor, provenienței și istoricul lucrărilor, gradul de restaurarea, dar și tendințele de evaluare, pentru a stabili un preț mediu final al operei de artă.
Lasă un răspuns