Cele mai sigure exercitii fizice atunci cand esti insarcinata

Cele mai sigure exercitii fizice atunci cand esti insarcinata

Publicat de

în

,

In urma cu cateva decenii, femeilor insarcinate li se spunea sa faca efort minim in timpul sarcinii. Astazi, sfaturile nu mai sunt atat de restrictive, pentru ca cercetarile indica faptul ca miscarea reduce multe din simptomele neplacute ale unei sarcini, inclusiv balonarea, constipatia, insomnia, oboseala, si chiar tensiunea ridicata si diabetul. Insa nu toate exercitiile fizice sunt recomandate.

Iata care sunt cele mai sigure exercitii fizice pentru femeile insarcinate:

1. Mersul pe jos

Gratuit, eficient si usor de realizat, mersul pe jos are un impact pozitiv asupra intregului organism si asupra sanatatii mintale ale mamei. Mersul pe jos previne umflarea gleznelor si mentine o buna densitate osoasa. Pentru mai multa siguranta, gravidele ar trebui sa evite terenurile alunecoase si pantele – acestea reprezinta un risc deoarece centrul de gravitatie al unei femei cu o sarcina avansata se schimba, si iti poate fi afectat echilibrul.

Fii pregatita si pentru faptul ca va trebui, probabil, sa iti cumperi o pereche noua – si cat mai confortabila – de adidasi, din pricina picioarelor umflate in timpul sarcinii.

2. Yoga

Mai sus am mentionat modificarea centrului de gravitatie din pricina sarcinii. Yoga imbunatateste echilibrul si stabilitatea, ceea ce poate ajuta cu ajustarea la aceasta schimbare. De asemenea, tehnicile de respiratie si meditatie asociate cu diferite forme de yoga pot ajuta la gestionarea stresului si a durerilor specifice sarcinii. Ai grija, insa, cand faci miscari care presupun stretching – in timpul sarcinii, corpul produce mai mult dintr-un hormon care flexibilizeaza ligamentele din jurul pelvisului, ceea ce inseamna ca poti exagera cu intinderile.

3. Inotul

Pentru o femeie insarcinata, inotul este una dintre cele mai placute forme de exercitiu fizic. Pe langa riscul scazut de accidentare, miscarea in apa este si o activitate care sustine corpul, oferind femeii insarcinate o pauza de la greutatea suplimentara pe care o cara. In plus, poti face exercitii fizice in apa fara sa te incalzesti prea tare. Cu toate acestea, efortul fizic te poate deshidrata, asa ca ai grija sa bei suficienta apa pe tot parcursul zilei. Ai grija, totodata, la suprafata alunecoasa din jurul unei piscine. Incearca si un aparat de vaslit pentru a-ti antrena bratele si umerii.

4. Ridicarea de greutati

Muschii si oasele unei femei insarcinate sunt destul de solicitate. Antrenamentele cu greutati pot intari muschii din jurul articulatiilor si reduce durerile provocate de presiunea suplimentara pe care sarcina o pune asupra corpului. Pentru ca muschii si oasele sunt afectate, totodata, trebuie sa ai grija la modul in care ridici greutatile. Alege greutati medii, care sa nu te solicite la maxim.

Ce exercitii fizice este nevoie sa eviti in timpul sarcinii

Chiar daca femeile insarcinate sunt capabile sa faca mult mai multe activitati decat se credea anterior, se considera ca ar trebui sa evite sporturile intense, care implica efort fizic intens sau prelungit, si sporturile cu risc de cazaturi sau de lovituri la nivelul abdomenului.

Ne referim, aici, la orice sport care implica lovirea unei mingi, schiul, artele martiale, calaritul, hockey-ul, si asa mai departe.

Distribuie articol

Caută in site


Categorii articole