Ce fel de exercitiu fizic ar trebui sa faca cei mici, la diferite varste?

Ce fel de exercitiu fizic ar trebui sa faca cei mici, la diferite varste?

Publicat de

în

,

Pandemia COVID-19 dar si accesul facil la tehnologie a afectat activitatea fizica a copiilor, care petrec mult timp online jucandu-se sau facand cursuri. Lipsa activitatii fizice, in schimb, le poate afecta dezvoltarea atat la nivel fizic cat si la nivel mental si social. Un nivel mai ridicat de fitness fizic, la copii, inseamna o mai buna concentrare, o calitate mai buna a vietii, mai multa indemanare si multe alte abilitati mai dezvoltate.

Cu toate acestea, orice parinte va fi preocupat de momentul potrivit cand copiii lor ar trebui sa inceapa sa faca exercitii fizice de diferite tipuri. Specialistii recomanda, spre exemplu, ca este sigur pentru copiii cu varsta de 6 ani si peste sa faca cel putin o ora pe zi de activitate aeroba (cardio) moderata pana la viguroasa, iar ridicarea greutatilor ar trebui permisa odata ce scheletul s-a maturizat.

Pentru mai multe detalii despre ce tip de activitate fizica este sanatoasa pentru copiii de diferite varste, citeste in continuare.

Intre 3 si 5 ani

La aceasta varsta, oasele copiilor sunt in crestere, asa ca este necesar sa fie mentinuti la un nivel de activitate fizica frecventa, pe tot parcursul zilei. Copiii din grupa de varsta 3-5 pot alerga, pot invata sa mearga pe bicicleta cu suporturi laterale sau cu o trotineta copii , si pot folosi aparatele de la locurile de joaca, pot invata sa inoate si pot juca fotbal.

Deocamdata, invatati-i sa se joace, nu sa fie competitivi, si instruiti-i cu privire la echipamentul de protectie.

Intre 6 si 8 ani

La aceste varste, copiii s-au dezvoltat suficient pentru a face gimnastica si a merge cu incredere pe bicicleta. Este un moment bun pentru a-i familiariza cu activitati atletice care necesita echilibru si miscari controlate: tenis, baschet, badminton, aerobic, arte martiale, etc.

Intre 9 si 11 ani

La aceasta varsta poate fi incurajata o atitudine mai competitiva. Coordonarea ochi-mana este mai dezvoltata, iar copiii sunt capabili de miscari precise precum lovirea unei mingi cu o paleta. In afara de asta, cu antrenament corespunzator, copiii sunt capabili de alergarile pe distante mai mari.

Intre 12 si 14 ani

Este descurajata ridicarea greutatilor la aceasta varsta, insa copiii se pot antrena folosind propria greutate corporala pentru a-si creste forta fizica: flotari, genuflexiuni, climbing etc. In acest fel, isi pot dezvolta forta, mentinand oasele si articulatiile in siguranta.

La 15 ani si peste

Odata ce copiii devind adolescenti, ei sunt gata sa inceapa antrenamentele cu greutati, insa acestea nu trebuie sa fie foarte mari, si sunt recomandate antrenamentele sub supravegherea unui antrenor. Dieta si hidratarea sunt cu atat mai importante pentru a preveni probleme de sanatate. Daca observati oboseala sau semne de accidentare, opriti imediat antrenamentele si consultati un medic.

Miscarea si activitatea fizica de la o varsta frageda ii pregatesc pe copii pentru o viata activa, scazand riscul de boli grave precum diabetul, hipertensiunea arteriala, boli de inima si unele tipuri de cancer, mai tarziu in viata. In calitate de parinte, sprijina copilul sa gaseasca activitati fizice favorite, astfel incat sa formeze o asociere pozitiva intre miscare si o stare psihica si emotionala buna.

 

Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dragu-adorabil-dragala-coala-8422104/

Distribuie articol

Caută in site


Categorii articole