Cei mai mari sprinteri din istoria ciclismului

Cei mai mari sprinteri din istoria ciclismului

Publicat de

în

În istoria ciclismului de șosea se regăsesc numeroase personalități ce merită fi numite cu adevărat legende în acest sport. Și deși poate fi greu de făcut un clasament corect, având în vedere că fiecare dintre numele ce urmează a fi menționate au făcut istorie în perioade diferite, merită totuși ca acești sprinteri să fie amintiți și făcut cunoscuți și generațiilor mai tinere de cicliști căci sunt o adevărată inspirație.

1. Eddy Merckx

Născut pe 17 iunie 1945, în Belgia, Edouard Louis Joseph, Baron Merckx, pe numele lui adevărat, este un fost ciclist profesionist belgian. Merckx a câștigat de 5 ori cele mai importante competiții de ciclism din lume, Turul Franței și Turul Italiei.

Experții îl consideră ciclistul cel mai bun din toate timpurile. El stă pe lista marilor sportivi ca Lance Armstrong, Bernard Hinault și Miguel Indurain. Datorită dorinței sale necontenite de a câștiga era poreclit „canibalul”, el a fost bun la aproape toate probele. Singurul sportiv care l-a depășit la numărul de victorii este ciclista franceză Jeannie Longo-Ciprelli care are în palmares 1.011 de victorii.

2. Mario Cipollini

Mario Cipollini este un ciclist italian născut la 23 martie 1967 în Lucca, Toscana. Specialist în sprint, el s-a remarcat în special prin deținerea recordului de victorii de etapă în Turul Italiei unde a reușit 42 de astfel de victorii.

Datorită temperamentului specific latin, înflăcărat, Cipollini era poreclit ”nebunul” sau ”regele leu”.

3. Alessandro Petacchi

De-a lungul carierei, Petacchi a obţinut toate tricourile pe puncte din Marile Tururi, performanţă foarte greu de egalat de orice sprinter profesionist. În 2007, Petacchi a fost suspendat pentru un an, după ce a fost testat pozitiv cu Salbutamol în timpul etapei a 11-a, disputată între Serravalle Scrivia şi Pinerolo, din Giro.

Alessandro Petacchi este al treilea ciclist din istorie ca număr de victorii de etapă, 48, după legendarul belgian Eddy Merckx, 64, şi conaţionalul Mario Cipollini, 57.

4. Miguel Indurain

Indurain e una dintre acele embleme ale ciclismului care și-a trecut în dreptul său cinci victorii în Turul Franței, în compania altor nume celebre precum Eddy Merckx, Bernard Hinault sau Jacques Anquetil.

5. Jeannie Longo-Ciprelli

Jeannie Longo (n.31 octombrie 1958, Saint-Gervais-les-Bains, Haute-Savoie) este o celebră ciclistă franceză care a obținut de-a lungul carierei nenumărate titluri la ciclism rutier sau pe pistă (velodrom).

Jeannie Longo-Ciprelli a câștigat 13 titluri de campioană mondială, fiind clasată, după rezultatele de la ciclism, pe locul 1 în lume. Ea are în prezent în competiție concurente care încă nu erau născute în 1985, anul când ea a câștigat primul titlu de campioană mondială.

6. Mark Cavendish

Mark Simon Cavendish este născut la 21 mai 1985, în regatul Unit, și este unul dintre cei mai prolifici sprinteri din zilele noastre. Acesta evoluează în prezent pentru echipa Dimension Data.

Cavendish a câștigat până acum 30 de etape în Tour de France și 48 de etape în Grand Tour.

Articol oferit de Review-Biciclete.ro, Ghidul tau online pentru achizitii biciclete

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole