1 octombrie - Ziua internațională a cafelei

1 octombrie – Ziua internațională a cafelei

Publicat de

în

Având în vedere că românilor le place să petreacă, apariția unei alte sărbători internaționale nu are decât să ne bucure. Chiar dacă mai e până la toamnă, niciodată nu este prea devreme să îți pui la punct calendarul de petreceri.

Pe 1 octombrie, cele 77 de state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (ICO), înfiinţată în 1963 sub auspiciile ONU, şi zeci de asociaţii ale cafelei din întreaga lume celebrează Ziua Internaţională a Cafelei.

Ziua Internaţională a Cafelei este o celebrare globală a călătoriei făcută de cafea, de la fermele unde se plantează şi colectează boabele de cafea şi până la magazinul local, o oportunitate perfectă de a-i onora pe toţi oamenii care se implică în acest proces. Un alt scop al acestei zile este acela de a promova industria din sector şi pe producătorii săi, într-un context de colaborare constantă între ţările producătoare şi cele consumatoare.

Ziua internaţională a cafelei a fost lansată la 1 octombrie 2015, în cadrul Expo Milano 2015, care s-a desfăşurat în perioada 1 mai – 31 octombrie 2015, în Italia, un eveniment la care au participat peste 150 de state.

Câteva date din istoria mai veche sau mai nouă a cafelei

Etiopia este considerată a fi locul de naştere al plantei de cafea şi a culturii de cafea. Se pare că planta de cafea a fost descoperită în jurul anului 850 d.Hr., de către un păstor de capre, Khalid, care a remarcat faptul că oile sale erau foarte active după ce mâncau boabele roşii ale unei anumite plante.

Le-a încercat şi a remarcat un efect asemănător. Khalid le-a povestit despre descoperirea sa unor călugări, care, reticenţi iniţial, au descoperit destul de repede efectele cafelei şi au folosit-o pentru a rămâne treji în timpul slujbelor. Băutura a fost numită ”qahwa”, cuvânt care în arabă înseamnă revigorant.

Astăzi, peste 12 milioane etiopieni se implică în cultivarea şi culesul de cafea, în special arabica, aceasta reprezentând o parte importantă a culturii etiopiene.

Arborele de cafea înfloreşte de trei ori pe an. Florile sale sunt albe şi au miros de iasomie, iar fructul este roşu şi miezul maroniu. În lume sunt peste 90 de soiuri de arbori de cafea, iar cafeaua este cultivată în aproximativ 80 de ţări tropicale şi subtropicale.

Cei mai mari producători de cafea

Columbia produce unele dintre cele mai bune cafele din lume, fiind al treilea producător de cafea Arabica din lume, după Brazilia şi Vietnam.

În Columbia, arborele de cafea a fost cultivat prima dată în 1808, fiind adus din Antilele Franceze, prin Venezuela.

Columbia a început să exporte cafea 100 de ani mai târziu. Particularitatea cafelei columbiene constă în mărimea boabelor de cafea (boabe mari), în omogenitatea sau echilibrul perfect între aciditate, aromă, corp şi dulceaţă. Cafeaua de origine din Columbia este o cafea densă, cu note finale de ciocolată şi cacao.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Cafelei, importatorii și comercianții autohtoni organizează diverse evenimente menită să trezească interesul consumatorilor români, cunoscuți ca fiind cei mai puțin înrăiți din Europa.

Articol oferit de www.expresor-cafea.ro locul unde vei incepe sa cauti cele mai bune aparate de cafea.

Distribuie articol

Caută in site


Categorii articole