Lance Armstrong - campionul dopat al americanilor

Lance Armstrong – campionul dopat al americanilor

Publicat de

în

Dacă iubești ciclismul atunci cu siguranță urmărești cu sufletul la gură fiecare Tour de France și cunoști toți cicliștii care șia-u făcut un renume în această competiție. Dar probabil cel mai celebru ciclist rămâne în continuare texanul Lance Armstrong.

Din păcate însă, celebritatea lui nu se datorează doar performanțelor din palmares ci mai degrabă mega scandalului de dopaj în care a fost implicat.

Cine a fost Lance Armstrong?

Spun a fost nu pentru că acesta ar fi plecat dintre noi ci pentru că legenda lui a ”murit” odată cu recunoașterea faptului că s-a dopat.

Așadar, Lance Armstrong (n.18 septembrie 1971) a fost un ciclist profesionist de șosea american, care a câștigat de șapte ori la rând Turul Franței, între anii 1999 și 2005, titluri care i-au fost retrase în 2012 pentru că a fost găsit vinovat de dopaj.

După turul din 2005, Lance Armstrong s-a retras. Americanul a revenit asupra deciziei în 2008, când a hotărât să se întoarcă la ciclism și să promoveze lupta împotriva cancerului. Acesta a suferit la rândul lui de această necruțătoare maladie pe care a reușit însă să o învingă.

Alte performanțe: câștigător al cursei de campionat mondial de ciclism pe șosea în 1993 și a medaliei olimpice de bronz la Olimpiada din 2000 de la Sydney (cu o lună înainte de olimpiadă fusese lovit de o mașină în timpul antrenamentelor).

La 23 august 2012 i s-au retras toate titlurile de după august 1998 pentru că a fost găsit vinovat de dopaj de către o instanță judecătorească din SUA.

Căderea unei legende

Deși mulți oameni, printre care și comentatori sportivi, colegi și admiratori obișnuiți, începuseră să bănuiască faptul că sportivul folosea substanțe interzise, pentru că altfel nu ar fi putut să câștige 7 titluri la rând în Turul Franței, mai ales în perioada în care s-a luptat cu cancerul.

Bănuielile celor din jur au fost însă confirmate la scurt timp după ce titlurile i-au fost retrase, când acesta a recunoscut, într-o emisiune televizată, faptul că a consumat, încă de la început, substanțe interzise.

”Nu vreau să acuz pe altcineva, eu singur am luat aceste decizii şi stau astăzi aici pentru a recunoaşte şi pentru că regret. Oamenii au tot dreptul să se simtă trădaţi. Este vina mea. Unele personalităţi dispar complet, dar eu vreau să-mi petrec restul vieţii încercând să recâştig încrederea şi să-mi cer iertare apoi. Nu am simţit că trişez. Definiţia acestui cuvânt este a câştiga un avantaj asupra unui rival sau duşman. Nu am văzut lucrurile aşa. Am văzut totul ca pe o modalitate de lupta cu arme egale”, a spus Armstrong.

Cel mai uimitor lucru în toată această poveste este modul în care unii americani au primit vestea. Deși Armstrong a recunoscut dopajul, sunt multe voci care îi iau apărarea și susțin că acesta ar fi nevinovat, victima unui complot menit să îl înlăture din lumea ciclismului.

Photo By Bjarte Hetland – Self-photographed, CC BY 3.0, Link

Articol oferit de www.review-biciclete.ro – Ghidul tau comparativ pentru biciclete de sosea

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole