Cele mai importante piese moto pe care le ignoram

Cele mai importante piese moto pe care le ignoram

Publicat de

în

Cu totii stim cat de importanta este intretinerea unei motociclete. Doar ca, in pasiunea noastra si in dorinta noastra de a pleca in urmatoarea escapada avem tendinta de a uita de unele piese moto esentiale care trebuiesc ocazional schimbate sau macar verificate. Iar articolul de astazi este dedicat acestor piese.

Este si normala intretinerea unui vehicul, indiferent ca vorbim despre doua roti sau patru roti, indiferent ca vorbim despre un motor in doi timpi sau in patru timpi. Iar daca respectam un plan de intretinere, plan care in general cere doar o implicare minima din partea noastra, putem sa evitam probleme grave.

Nu trebuie sa fii mecanic cu diploma sau sa lucrezi intr-un magazin de piese moto ca sa te poti asigura ca pasiunea ta pe doua roti functioneaza in parametrii optimi.

Totusi, chiar si cei mai pasionati dintre noi pot uita sa verifice urmatoarele piese, asa ca acest articol vine in ajutorul oricarei persoane, indiferent ca detine o motocicleta de ani de zile sau ca abia si-a cumparat primul chopper.

1. Lantul de distributie si pinioanele

Unul din acele piese moto care sunt prezentate drept indestructibile si concepute pentru a rezista pe toata durata de viata a unei motociclete, lantul de distributie nu este construit din beton de la barajul Vidraru, asa ca are nevoie de o inspectie periodica.

Trebuie sa te asiguri ca lantul este sincronizat cu pinioanele (atata fata cat si spate) dar si ca primeste suficienta lubrifiere. O verificare simpla, pe care unii nu o considera necesara dar care dureaza doar cateva minute si care poate preveni o problema majora.

Orice problema legata de lant sau de pinioane poate ajunge sa coste mai mult decat motocicleta in sine asa ca e bine sa urmezi vorba batranilor care spune ca paza buna trece primejdia rea.

2. Lichidul de frana

Nu cred ca are rost sa vorbesc despre importanta verificarii si schimbarii placutelor de frana. Totusi, aceste piese moto de importanta capitala au nevoie de lichid de frana pentru a functiona.

Majoritatea oamenilor uita sau ignora sa schimbe lichidul de frana pentru ca nu ii vei observa lipsa sau prezenta in majoritatea timpului, iar aici includ atat posesorii de motociclete cat si de masini. De fapt, daca nu ai cilindrii sau conductele de frana sparte, sunt sanse mari ca sa nu te gandesti vreodata la lichidul de frana.

Totusi, acest lichid banal asigura buna functionare a franelor, iar in cazul in care isi pierde proprietatile poate afecta intreg sistemul de franare, in cazuri extreme ajungandu-se chiar si la pompa de ABS distrusa.

Ce pot face in acest sens?

O simpla verificare periodica a nivelului de lichid de frana este suficienta, iar pentru a mentine franele in parametrii optimi se recomanda schimbarea lichidului in fiecare an. Nu te va costa o avere, nici macar daca vei apela la magazinele consacrate in domeniu.

3. Anvelopele

Este foarte usor de ignorat starea anvelopelor. Chiar daca nu intra strict in categoria “piese moto”, anvelopele sunt contactul tau si al motocicletei cu asfaltul. Multa lume considera, in mod eronat, faptul ca viata anvelopelor se masoara strict in numarul de kilometri parcursi.

Povestea este pe jumatate adevarata pentru ca viata anvelopelor se masoara si in timp, mai exact in 4 ani. O anvelopa noua poate fi folosita in conditii de siguranta maxim 4 ani pentru ca isi pierde proprietatile in timp.

Poti avea o anvelopa cu 5000 de km parcursi in 4 ani, acea anvelopa nu mai este sigura si trebuie inlocuita. Chiar daca kilometrajul este modest, vechimea anvelopei este un motiv suficient de puternic pentru inlocuire.

Daca la masini se pune aceasta problema mai rar pentru ca oricum de obicei anvelopele se tocesc inainte de a se invechi, motocicletele sunt folosite de catre majoritatea dintre noi in scopuri recreationale si in general nu aduna sute de mii de kilometri in bord.

Din acest motiv pun atat de mult accent pe anvelope si pe verificare periodica a acestora.

Dupa cum am mentionat la inceput, nu trebuie sa fii mecanic sau reprezentant vanzari intr-un magazin de piese moto pentru a verifica si intretine propria motocicleta. Ce ai nevoie in schimb este sa tii planul de intretinere din scurt si sa nu uiti de aceste trei elemente foarte importante si totodata foarte ignorate. Cele mai importante piese moto pe care le ignoram.

Tu, din aceste trei elemente, pe care nu l-ai mai verificat de mult?

Sursa Imagine: www.cycleworld.com

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole