In lumea ciclismului montan circula foarte multe mituri. Unele adevarate, altele mai putin adevarate. Nu stii cum sa le diferentiezi? Iata cateva exemple in articolul de mai jos.
Majoritatea ciclistilor experimentati nu se feresc sa le dea nenumarate sfaturi celori aflati la inceput de drum, insa acestea nu sunt intotdeauna foarte corecte. Chiar daca intentia acestora este una buna, aceste sfaturi gresite iti pot afecta evolutia sau pot chiar sa te faca sa renunti la a mai porni pe acest drum.
Iata, asadar, care sunt sfaturile pe care cel mai probabil le-ai putea primi de la alti ciclisti montani, mai vechi, dar nu neaparat mai experimentati:
1. Mai usor e intodeauna mai bine
Cu referire la greutatea bicicletei, evident. Sfatul, in esenta, nu este unul gresit, insa de aici si pana la a spune ca nu ai ce cauta pe munte cu o bicicleta mai grea este cale lunga. Multi dintre cei care au primit si ascultat acest sfat pot fi tentati sa renunte la rezistenta si manevrabilitatea bicicletei in favoarea unei biciclete de munte mai usoare, fapt care, in mod evident, nu este de dorit.
In plus, daca te concentrezi mai mult pe coborari, atunci o bicicleta putin mai grea nu iti va afecta parcursul, ci dimpotriva.
2. Nu ai nevoie de echipament sofisticat
„Te poti descurca doar cu un tricou si un sort obisnuit. Nu ai nevoie de altceva„. Oricat de idilic ar suna, sfatul nu este prea apropiat de realitate. Evident, nu trebuie sa cheltuiesti sume astronomice pe haine de ciclism, insa un minim echipament este mai mult decat necesar.
De exemplu, pentru cursele lungi ti-ar fi util un sort vatuit in zona sezutului, astfel incat sa te bucuri de o cursa cat mai confortabila. Acesta va reduce frecarea cu saua si va absorbi transpiratia, deci se poate spune ca e un item de care ai nevoie, nu un moft.
Iar exemplele pot continua cu tricourile de ciclism special create pentru a-ti oferi ventilatia de care ai nevoie, hainele impermeabile pentru cursele facute pe ploaie, etc.
3. Mergi in cursa cu oameni mai experimentati decat tine
Acest sfat poate fi bun in masura in care nu duci lucrurile la extrem. In ideea ca e bine sa ai de la cine invata, insa este posibil sa nu poti tine pasul cu ritmul impus de ceilalti. Si atunci risti ori sa te accidentezi ori sa te lasi pagubas, crezand ca nu vei putea ajunge niciodata la acel nivel. ‘
Asadar, mai bine insoteste-te la inceput de ciclisti aflati la un nivel asemanator cu al tau, experimentati impreuna noi tehnici si incercati sa stapaniti cat mai bine bicicleta. Odata ce ai depasit stadiul de incepator te poti gandi sa mergi in curse si cu ciclisti mai buni.
Iata, deci, cum cateva sfaturi bine intentionate, dar gresite, iti pot pune bete in roate mai mult decat sa te ajute.