ulei motor atv

Ce ulei de motor sa folosesc pentru ATV-ul meu?

Publicat de

în

Uleiul de motor este una din cele mai importante consumabile de care trebuie sa ai grija daca iti pasa de ATV-ul tau si daca vrei sa aiba o viata cat mai lunga. Asadar, in lista de cumparaturi de piese ATV din toamna aceasta, uleiul trebuie sa fie primul trecut in cosul de cumparaturi al magazinelor online de profil. Dar ce ulei sa alegi pentru motorul tau?

Ai putea spune ca un ATV are un motor clasic in 4 timpi ca si o masina, deci regimul de mentenanta e asemanator. Totusi, similaritatile dintre motorul pentru ATV si motorul unei masini se opresc aici.

In primul rand, masinile moderne au minim 3 cilindri si se opresc undeva pe la 16 cilindri, iar majoritatea masinilor au 4 sau 6 cilindri. La ATV in schimb motorul de obicei are un singur cilindru ce variaza intre 49 si 1000 de centimetri cubi. Un singur cilindru trebuie sa faca toata treaba deci automata e una din acele piese pentru ATV care sunt mai stresate decat omologul din autoturism.

In al doilea rand difera foarte mult pentru regimul de exploatare. La majoritatea ATV-urilor “consumul” se calculeaza in ore, nu in kilometri, si asta pentru ca un ATV este folosit pe teren accidentat, unde motorul se invarte la turatii mici pentru ca prin padure de obicei mergi cu viteze mici. In general uzura mai mare a motorului se petrece la relanti, fapt pentru care motoarele folosite pe teren accidentat sunt si mai stresate si au nevoie de ingrijire suplimentara.

Cand se schimba uleiul de motor pentru ATV?

Nu exista o regula clara si standardizata pentru ca depinde foarte mult de cum folosesti tu ATV-ul tau. Il scoti la plimbare pe drum forestier zilnic, in fiecare weekend sau doar cand mergi la casa de vacanta? Detii o pensiune si oferi spre inchiriere ATV-ul sau e proprietatea ta personala?

Toti acesti factori influenteaza ritmul de mentenanta dar si de achizitie de piese pentru ATV. Totusi, ca si regula generala uleiul se schimba odata la luna sau la 50 de ore de functionare, dar iarasi depinde foarte mult daca ai mers domol pe teren accidentat sau daca i-ai dat pedala.

Iar daca nu ai folosit ATV-ul de ceva timp si acum l-ai scos din garaj, e bine sa ii faci un schimb de ulei pentru ca acesta isi pierde proprietatile in timp.

Ulei normal sau sintetic?

In mod normal se recomanda uleiul sintetic deoarece ofera proprietati superioare de lubrifiere si protectie.

Totusi, nu toate motoarele de ATV accepta ulei sintetic asa ca trebuie sa consulti manualul de utilizare pentru a evita neplacerile si/sau daunele permanente ale motorului.

Ce mai trebuie sa stiu despre uleiul de motor?

Schimbarea uleiului de motor si a filtrului sunt operatiuni esentiale ce trebuiesc facute regulat. Verificarea nivelului si a starii uleiului nu este o operatiune dificila la nici un motor de ATV, iar schimbarea acestor doua consumabile sunt la fel de facile, astfel incat sa poti face acest lucru chiar si sus pe munte, fara unelte sau ateliere specializate.

Daca in schimb alegi sa ignori regimul de mentenanta poti ajunge la situatii mult mai costisitoare decat un filtru si cativa litri de ulei. Fiind un singur cilindru care se invarte mai mult la relanti, acesta nu va putea arde complet benzina si mereu va fi plin de impuritati si motorina nearsa. Pentru acest lucru ai nevoie de un filtru care sa le opreasca si de un ulei de calitate care sa le protejeze.

Ai grija de ATV-ul tau, pentru ca e o bijuterie pe care o folosesti la ocazii speciale, nu in fiecare zi. Iar daca il folosesti in fiecare zi, vreau sa stii ca te invidiez.

Distribuie articol

Caută in site


Categorii articole