Ce poti transporta pe sosele si ce nu ai voie sa transporti?

Ce poti transporta pe sosele si ce nu ai voie sa transporti?

Publicat de

în

Anul acesta a venit cu o multime de reglementari legale ce schimba foarte mult impactul pe care il are legea in anumite domenii.

Unul dintre domeniile afectate de aceste reglementari este si cel al transporturilor de marfa.

Cei mai multi dintre romani nu stiu inca de noile reglementari. Conform noilor legi, daca produsele realizate din recolte sunt transportate pe distante mai mari de 70 de KM, pentru toate acestea vei avea nevoie de documente specifice care sa evidentieze tipul de transport, destinatia, locul de incarcare si multe alte elemente specifice.

Asadar, cand discutam de transporturi rutiere, incepand cu acest an avem de respectat o multime de reguli.

Legea nr 108/2014 – modificata si revizuita

Toti fermierii care transporta materiile rezultate in urma recoltarii trebuie sa aiba la indemana, in afara de documentele specifice de cantarire, documentul de transport, care ar trebui sa contina: aviz de expeditie, CMR, in functie de transport si contract incheiat intre cel ce a produs si cel care va procesa materia.

Exceptii de la aceste marfuri fac doar produsele agricole, insa acestea au nevoie in continuare de actele de transport, in schimb ele putand fi transportate fara tichetul de cantarire.

De asemenea, in cazul produselor agricole vegetale, ele nu mai pot fi transportate de la punctele de recoltare la alte spatii de depozitare, decat in limita unei distante de maxim 70 km de la locul de incarcare.

Toate aceste transporturi se efectueaza doar respectand masa maxima admisa si reglementarile din legea cu privire la greutatea maxima admisa pe axe si a masei totale autorizate.

Sanctiuni pentru cine nu respecta aceste conditii

Nerespectarea acestor reglementari aduce dupa sine sanctionarea. Cei care nu respecta aceste noi legi risca amenzi usturatoare.

Amenzile pot ajunge la 2000 de lei pentru simpla lipsa a tichetului de cantarire sau pentru lipsa unui contract semnat intre producator si procesator.

Insa, in cazul in care lipseste si documentatia de transport necesara, amenda poate creste.

Amenda este aplicata intreprinderii de transport daca discutam de un transport in cont propriu, operatorului de transport sau chiar conducatorului auto, daca acesta nu este un angajat al unei firme, ruland serviciul de transport rutier in regim propriu.

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole