Ce este SEO ? Un ghid pentru incepatori

Ce este SEO ? Un ghid pentru incepatori

Publicat de

în

Ai auzit sau ai citit despre SEO dar nu stii exact care este rolul acestuia si de ce este vital pentru orice afacere care exista pe internet?

In articolul de astazi deslusim misterele SEO si le prezentam intr-un mod simplu, pentru ca atat incepatorii cat si curiosii sa aiba o imagine clara.

Ce este SEO?

SEO reprezinta “Search Engine Optimization”. O industrie/profesie in toata regula, optimizarea site-urilor pentru motoarele de cautare primeste o atentie deosebita din partea tuturor agentiilor de marketing care se respecta, si nu numai. Mai mult decat atat, exista sectiuni intregi de blog-uri dedicate special acestui subiect.

Optimizarea pentru motoarele de cautare reprezinta o serie de tehnici si practici care vor ajuta un site sa apara cat mai sus pe paginile motoarelor de cautare, fie ca vorbim despre Google, Bing sau alte motoare de cautare. Daca ai ghinionul ca site-ul tau sa ajung pe pagina a 2-a de cautari a lui Google, iti poti considera afacerea mai mult sau mai putin inexistenta in mediul online. Se spune ca un cadavru se ascunde cel mai bine pe pagina a 2-a din Google, pentru ca oricum nu intra nimeni acolo. Iar pentru a evita un asemenea dezastru, s-a inventat SEO.

Cum pot implementa SEO pe site-ul meu?

Daca nu ai de gand sa apelezi la profesionisti si ai de gand sa iti faci singur(a) cateva simple adjustari, iata ce trebuie sa faci pentru a avea o optimizare de baza:

  • Chiar daca se vorbeste amplu despre SEO, in primul rand trebuie sa stii sa iti alege cuvintele cheie potrivite. Acest lucru il poti face folosind diverse unelte si tehnici, dar este esential sa stii ce cuvinte folosesc utilizatorii pentru a te cauta pe Google. Dupa ce stii care sunt cele mai puternice cuvinte cheie (sau combinatii de cuvinte cheie), urmeaza in mod natural sa le implementezi.
  • Daca ai implementat cuvinte cheie in cadrul site-ului tau, deja ai facut un prim pas. Al doilea pas il reprezinta oferirea unui continut de calitate in cadrul site-ului tau. Un site care ofera mult continut de calitate indeamna utilizatorul sa petreaca mai mult timp acolo. Iar timpul mediu de sedere in cadrul unui site este un indicator direct si puternic SEO. Cu cat oamenii petrec mai mult timp pe site-ul tau, cu atat site-ul tau este mai bine vazut de catre motoarele de cautare si implicit va primi o pozitie superioara.
  • Dar sa oferi continut de calitate este binevenit, dar nu suficient. Pentru a creste timpul de sedere, atunci se recomanda construirea legaturilor interne sau externe. Cu cat legaturile interne sunt construite mai bine, cu atat utilizatorii sunt indemnati sa petreaca mai mult timp pe site-ul tau, citind si parcurgand pagina cu pagina.
  • Iar daca doresti sa faci un pas in plus, un alt criteriu il reprezinta optimizarea imaginilor din cadrul site-ului tau. Un criteriu SEO foarte important de altfel.

Sa recapitulam care sunt cele mai importante elemente de care trebuie sa tii cont in cadrul SEO:

  • Relevanta si frecventa cuvintelor cheie corecte.
  • Bounce rate – Procentul de vizitatori care ies de pe site dupa ce au vizitat o singura pagina. Un criteriu care penalizeaza site-urile care nu ofera un continut de calitate.
  • Perioada medie de sedere a utilizatorilor pe site.
  • Durata medie de incarcare a paginilor din cadrul site-ului afecteaza in mod direct modul in care acel site este perceput de catre Google. Un site cu pagini care se incarca mai repede vor avea prioritate fata de celelalte.
  • Click-Through Rate – Procentul de vizitatori ai unei pagini web care acceseaza un hyperlink.
  • Optimizarea atat pentru versiunea desktop cat si mobile.

Acestea sunt doar cateva dintre elementele importante de care Google tine cont atunci cand acorda o nota unui site si implicit un loc in cadrul paginilor de cautare.

Ca vorbim de un loc pe prima pagina din Google sau de a doua pagina sau a 50-a, totul depinde de cum ti-ai optimizat tu site-ul.

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole