Suplimente alimentare

Ce supliment alimentar alegi?

Publicat de

în

Ce supliment alimentar sa aleg? Vitamina D, omega-3, spirulina… Suplimentele alimentare pot da un plus de forta sistemului nostru imunitar, cand acesta e prea obosit ca sa-si indeplineasca sarcinile.

Ce supliment alegi?

Sistemul imunitar, garda noastra de corp, ne apara de bacteriile si virusurile care ne pot imbolnavi. Uneori, insa, fie din cauza stilului nostru de viata (nu suntem prea atenti la cum ne hranim, fumam, nu facem miscare, nu ne odihnim suficient etc), fie din motive independente de vointa noastra, mecanismul nostru de aparare da rateuri.

Ei bine, in aceste momente imunitatea noastra are nevoie de o mana de ajutor din exterior, care poate imbraca forma unor suplimente alimentare. Descopera-le pe cele mai eficiente, conform medicina-informativa.com

Vitamina D

Daca sistemul imunitar ar avea un rezervor cu benzina, benzina ar fi vitamina D3. O stii, este acea vitamina care se formeaza in piele, sub actiunea razelor solare. S-a constatat ca persoanele care evita soarele au o imunitate mai scazuta pe timpul iernii, fiind de trei ori mai expuse virozelor decat cele care stau la soare cu masura pe timpul verii. Fa-ti analizele de sange: daca se dovedeste ca nivelul vitaminei D3 e scazut, in perioada noiembrie-februarie ai putea lua un supliment cu aceasta vitamina.

Acizi grasi omega 3

Nu doar ca previn bolile cardiovasculare, ci dau si forta sistemului imunitar, stimuland activitatea leucocitelor. Aceste grasimi benefice ajuta vitamina D sa functioneze optim si protejeaza plamanii de toate virozele specifice sezonului rece. Poti lua un supliment cu omega 3 timp de 1-2 luni.

Echinaceea

Este recunoscuta pentru capacitatea de a stimula imunitatea. Ea ajuta organismul sa lupte eficient cu intrusii si ii impiedica sa se inmulteasca in perioadele cand suntem obositi sau surmenati. E utila atat in scop preventiv, cat si pentru a trata infectiile respiratorii deja instalate. O gasesti in farmacii, sub forma de ceai, tinctura, capsule. Cura pentru intarirea sistemului imunitar trebuie sa dureze 30 de zile.

Spirulina

Este o microalga de culoare verde-albastra, bogata in vitamine, minerale si multi fitonutrienti speciali, care dau putere sistemului nostru imunitar, deseori slabit din cauza poluarii, stresului, dietei dezechilibrate, lipsei de miscare. Se poate administra in cure prelungite de 90 de zile.

Zinc

Este esential dezvoltarii si functionarii tuturor tipurilor de celule imunitare. In plus, zincul are proprietati antioxidante, reduce abilitatea virusilor de a adera la mucoasele gatului si ale cailor respiratorii si scurteaza durata si severitatea racelii si gripei. Cel mai eficient este sa iei suplimentul de zinc sub forma pastilelor de supt.

Ciuperci japoneze

Ciupercile medicinale Maitake si Shiitake contin niste compusi puternici numiti beta-glucani. Studiile au dovedit ca aceste substante echilibreaza sistemul imunitar printr-o serie de mecanisme, unul dintre ele constand in activarea abilitatii celulelor albe din sange de a detecta si anihila invadatorii. Se gasesc suplimente cu aceste ciuperci sub forma de capsule sau pudra.

Propolis

Cand ne bat la usa frigul si neplacutele afectiuni de iarna, propolisul nu poate lipsi din mica noastra farmacie de acasa. Gratie compozitiei complexe (contine aproape 300 de ingrediente active), el stimuleaza sinteza de anticorpi si creste activitatea macrofagelor (celule ale sistemului imunitar care distrug bacteriile), ajutandu-ne sa ne pazim mai bine de boli. Studiile arata ca, in doar cateva ore dupa inceperea unei cure cu propolis, productia de anticorpi creste cu 32-36%. Pentru tratarea sau prevenirea infectiilor respiratorii (gripa, raceala, dureri de gat, tuse, faringita, bronsita, traheita, pneumonie etc.), poti urma o cura de 3-4 saptamani cu propolis, sub forma de tinctura sau esenta apoasa.
Atentie! Propolisul poate provoca reactii alergice severe la unele persoane. Nu lua propolis daca esti alergica la intepatura de albine sau la alte produse apicole.

Probiotice

Probioticele sunt acele bacterii prietenoase, care ne populeaza intestinele si care ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor. Peste 70% din imunitate este controlata de ce se intampla in intestine, astfel ca bacteriile bune sunt printre cele mai importante componente ale sistemului imunitar. Gasesti probioticele in lactate fermentate (iaurt, sana, chefir, branza fermentata de vaci), cereale, varza murata, masline negre, sucuri naturale de fructe, vin, drojdie de bere. Daca vrei sa iei un supliment cu probiotice sub forma de capsule, picaturi sau pulbere solubila, ar fi bine sa ceri intai sfatul medicului.

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole