25 de lucruri interesante despre cafea

5 feluri în care cafeaua îți afectează productivitatea

Publicat de

în

În fiecare dimineață când ajungi la serviciu, primul lucru pe care îl faci este să îți prepari o cafea tare și aromată, care să te energizeze și să te ajute să faci față tuturor task-urilor zilnice. Dar știi cum acționează aceasta, mai exact? Află în cele ce urmează.

1. Îmbunătățește atenția și capacitatea cognitivă

Potrivit specialiștilor, cafeina blochează receptorii pentru adenosină din creier, un compus care provoacă somnolență. Asta explică de ce mulți dintre noi ne simțim mai puțin obosiți după ce consumăm cafea.

De asemenea, în doze mici, cafeina îți poate îmbunătăți capacitatea cognitivă și atenția. Te face să fii mai alert, mai energic și mai capabil să îți duci sarcinile la bun sfârșit. Însă trebuie să ții cont de faptul că fiecare persoană reacționează diferit la consumul de cafeină, așa că există toate șansele ca tu să faci parte din categoria celor care se simt mai adormiți și mai puțini lucizi după ce consumă cafea.

Și nu în ultimul rând, trebuie să fii conștient de faptul că, în timp, te poți obișnui cu doza obișnuită de cafeină, așa că va trebui să o mărești pentru a obține rezultatele dorite.

2. Poate afecta calitatea somnului

Iată că sunt și aspecte mai puțin plăcute ale consumului de cafea, dar le poți evita, dacă respecți recomandările specialiștilor.

În acest caz, dacă ai avut proasta inspirație să bei cafea aproape de ora de culcare (și nu faci parte din cei care se simt somnoroși imediat după ce beau cafea), atunci este mai mult decât probabil să faci noapte albă. Somnul îți va fi afectat, de asemenea, dacă bei prea multe cafele în timpul zilei.

Dacă vrei să ai un somn cât mai lung și odihnitor pe parcursul nopții, trebuie să afli câte cafele poți să bei într-o zi, fără ca asta să îți afecteze ora de culcare. Evident, va trebui să încerci mai multe variante și să o alegi pe cea mai bună pentru tine.

Lipsa unui somn de calitate îți va afecta productivitatea din timpul zilei, așa că nu e indicat să amâni prea mult ora de culcare, pentru a putea rezolva cât mai multe probleme într-o zi.

3. Îți îmbunătățește capacitatea de a lua decizii

Pe măsură ce te apropii de finalul zilei și ești tot mai obosit, capacitatea ta de a lua decizii și voința ta sunt tot mai aproape de pragul minim. Pentru a putea să funcționezi în continuare, și pentru că nu e recomandat să iei decizii atunci când ești obosit, te poți folosi de acel boost de enrgie pe care doar cafeaua ți-l poate da.

4. Îți îmbunătățește memoria

Pentru că ești mai puțin obosit, mai lucid și, deci, mai receptiv la ce se întâmplă în jurul tău, vei putea memora mult mai bine lucrurile pe care trebuie neapărat să le reții.

5. Îți dă mai multă încredere

Odată cu energia și capacitatea de a lua decizii, crește și încredere în propriile forțe, iar asta nu poate să fie decât un aspect pozitiv pentru productivitatea ta.

Articol oferit de www.expresor-cafea.ro – Ghidul tau online pentru achizitie expresor cafea

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole