Cinci principii simple pentru a fi in forma

Cinci principii simple pentru a fi in forma

Publicat de

în

Chiar daca a duce un stil de viata sanatos presupune ceva efort si unele sacrificii, acestea au multe efecte pozitive asupra vietii noastre. Daca vrei sa iti incepi calatoria catre o viata mai sanatoasa, mai multa energie si o dispozitie mai buna, iata cinci principii simple pe care sa le iei in considerare:

1. Fa miscare zilnic

Da, probabil ca ai auzit acest lucru, deja, de mii de ori. Poate chiar te simti vinovat/a pentru ca nu ai un abonament la sala sau nu iesi zilnic sa alergi prin parc.

Ei bine, sa faci miscare e mai usor decat crezi. Nu trebuie sa depui foarte mult efort, ci doar sa te asiguri ca ai un fel de activitate fizica moderata in viata de zi cu zi. Mersul pe jos sau pe o bicicleta de oras, combinat cu cateva activitati domestice sau o jumatate de ora de ridicare de greutati, poate fi suficient pentru o zi.

Daca vrei sa pierzi mai rapid cateva kilograme, alege un antrenament de intensitate mai mare, precum o plimbare in ritm alert, timp de o ora, jogging, sau HIIT. Asigura-te ca te hidratezi si mananci proteine dupa fiecare antrenament intens, pentru ca acestea te vor ajuta sa iti mentii si chiar sa iti dezvolti musculatura.

2. Alege alimentele potrivite

Indiferent cat de pofta iti este de dulciuri, incearca sa te tii departe de ele si sa le inlocuiesti cu fructe proaspete sau inghetate. Daca iti doresti o gustare mai consistenta, adauga putin unt de arahide pe cateva felii de mar. Legumele, nucile si semintele sunt pline de vitamine, proteine si alti nutrienti sanatosi care iti vor sprijini performanta in timpul antrenamentelor. Experimenteaza cu programul de masa astfel incat sa gasesti unul convenabil pentru orarul tau de zi cu zi.

3. Urmareste numarul de calorii consumate

Urmarirea caloriilor este o metoda clasica pentru mentinerea sau pierderea in greutate. Pentru multi oameni, aceasta metoda functioneaza pentru ca le ofera libertatea de a consuma alimente variate, chiar si unele nesanatoase, fara a depasi un anumit numar de calorii. In plus, avand o lista cu alimentele consumate este mult mai usor sa urmaresti cat de sanatos mananci.

Pe de alta parte, urmarirea caloriilor nu functioneaza sau nu este benefica pentru toti oamenii, mai ales daca isi revin dupa o tulburare de alimentatie restrictiva.

4. Asigura-te ca dormi suficient

Somnul are un rol foarte important in pierderea in greutate, cercetarile observand ca persoanele care nu dorm suficient slabesc mult mai greu. Este esential sa dormi sase pana la opt ore in fiecare noapte pentru ca organismul sa poata sa isi revina dupa o zi grea. Poti sa dormi putin inainte de a face miscare, daca esti prea obosit, insa recomandarea este sa nu treci de o jumatate de ora.

5. Pastreaza-ti motivatia

Atitudinea conteaza foarte mult atunci cand vrei sa ai un stil de viata sanatos. Stabileste-ti obiective pe termen scurt si lung si concentreaza-te pe ceea ce poti face, nu pe dificultati, pentru a-ti mentine motivatia.

Photo by Emma Simpson on Unsplash

Distribuie articol

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută in site


Categorii articole