Traim vremuri in care suntem din ce in ce mai presati sa gasim alternative la masina personala atunci cand vine vorba de traficul urban. Fie ca vorbim despre banalul mers dimineata la munca (si unii dintre noi vor face si o oprire la gradinita/scoala/liceu inainte de a ajunge la munca), de mersul la cumparaturi sau de iesitul in oras, o masina devine din ce in ce mai stresanta pentru viata noastra.
Fie ca nu gasim locuri de parcare, fie ca ne-am saturat de acelasi post de radio pentru ca stam prea mult timp blocati in trafic, fie ca iarna ne-am saturat sa dam la lopata. Sau poate costul efectiv al masinii ne impovareaza destul?
La urma urmei, nu cumperi piese pentru scuter, ieftine si bune, cumperi cateodata piese ce valoreaza cat toata masina. Motive sunt multe, iar toate reclamele la metodele alternative de transpor nu ne ajuta deloc in decizia de folosi masina zilnic si nu de a o pastra doar pentru zilele de concediu.
Si nu ma refer doar la clasicul uber/bolt/yango/ce alta firma a mai aparut aceasta saptamana, ma refer si la constructorii mari de masini care ofera posibilitatea de a inchiria o masina pentru 3 ani, 3 ani in care platesti doar 1% din valoarea masinii lunar iar la final de contract poti decide daca pastrezi masina sau daca iti iei alt model.
Nu ma refer nici macar la trotinetele promovate intens de catre corporatisti si de catre pasionatii de ecologie si tehnologie. Un Uber s-ar putea sa devina scump daca e folosit zilnic, o trotineta nu e foarte sigura iar daca mergi cu bicicleta vara la munca s-ar putea sa ai nevoie de un dus atunci cand ajungi. Ca de mers iarna cu bicicleta, nu stiu ce sa zic.
Atunci, ce alternative exista?
Ai considerat vreodata ideea unui scuter? Nu de alta, dar Europa e plina de oameni care merg dimineata pe scuter, iar orasele aglomerate ale tarii noastre se apropie de cele europene ca si stil de viata, complexitate, infrastructura dar si ca aglomeratie din pacate.
De ce sa cumperi un scuter?
Un scuter nu este o achizitie scumpa. Nu la fel de scumpa ca o masina si de multe ori nu la fel de scumpa ca o bicicleta profesionista. Iar daca nu ai probleme in a cumpara un scuter la mana a doua, atunci preturile coboara si mai mult. De fapt, costa atat de putin cat e mai scump sa cumperi piese pentru scuter separat si sa le ansamblezi dupa.
Ca tot am vorbit despre piese scuter, acestea deseori costa cateva zeci de lei, asadar portofelul tau este protejat de situatii si cheltuieli neprevazute. Mai ales ca majoritatea operatiunilor de mentenanta pot fi facute de catre tine, acasa. Tot ce trebuie sa faci este sa intri pe un site specializat in piese pentru scuter, sa ti le comanzi acasa si apoi le poti schimba fara a merge neaparat la mecanic. Aspect foarte important, mai ales ca la un scuter intervalul de schimbat piese sau ulei este mult mai mic (2-3000 de km pentru majoritatea consumabilelor).
Spatiul de depozitare al unui scuter este vast superior de ceea ce poate oferi o bicicleta sau o trotineta electrica. Mai mult decat atat, intotdeauna exista accesorii precum protectie impotriva ploii sau spatii de depozitare suplimentare.
De ce sa cumperi un scuter electric?
Da, un scuter electric costa mai mult decat unul normal, dar iti vei recupera banii relativ repede. Un scuter electric nu are nevoie de benzina, ulei de motor, consumabile sau piese pentru scuter la modul general. Cat despre durata de viata a bateriilor, nu mi-as face griji prea mari. Daca ai de gand sa folosesti scuterul doar in oras, teoretic vei avea parte de o experienta lipsita de probleme sau frustari.
Trebuie doar sa te gandesti la modul serios daca merita o asemenea investitie, iar daca am face cu totii tranzitia spre un scuter electric, am reduce semnificativ si poluarea zilnica din orasul nostru. Da, poate ca o masina electrica polueaza pe termen lung mai mult decat una care functioneaza pe baza de combustie interna, dar un scuter electric este categoric mai ecologic decat unul clasic.
Tu, esti pregatit pentru un stil mai modern, mai european, mai eficient si mai ecologic de viata?
Lasă un răspuns